Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Deficit budžeta niži 129 miliona eura od plana

Iz Ministarstva su kazali da je u oktobru ostvaren budžetski deficit od 20 miliona eura, odnosno 0,35 odsto BDP-a, što je 128,5 miliona manje od plana

Kumulativni budžetski deficit za prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 56 miliona eura ili jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i niži je od plana 129,1 milion eura, odnosno 69,7 odsto, dominantno usljed usporene realizacije javnih nabavki.

“U odnosu na isti period prošle godine, budžetski deficit je manji 3,9 miliona eura, odnosno 6,5 odsto“, pokazali su danas objavljeni podaci Ministarstva finansija o izvršenju budžeta za prvih deset mjeseci.

Iz Ministarstva su kazali da je u oktobru ostvaren budžetski deficit od 20 miliona eura, odnosno 0,35 odsto BDP-a, što je 128,5 miliona manje od plana.

Prema podacima tog Vladinog resora, prihodi budžeta su za prvih deset mjeseci ove godine iznosili 1,63 milijarde eura ili 28,6 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 123,2 miliona EUR ili 8,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su u odnosu na planirane veći 28,9 miliona ili 1,8 odsto.

“Glavni generator rasta prihoda u odnosu na prethodnu godinu je porez na dodatu vrijednost koji je zabilježio rast od 34,5 odsto, kao rezultat rasta potrošnje domaćinstava, rasta uvoza i inflacije, ali i uspješne ljetnje turističke sezone i efekata elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa”, objašnjeno je u dokumentu.

Pored navedenog, prihodi od poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije zabilježili su rast od 38,9 odsto, kao rezultat rasta ostvarenog uvoza.

Nasuprot tome, u odnosu na prethodnu godinu, manja naplata prihoda ostvarena je kod poreza i doprinosa na zarade usljed uvođenja neoporezivog dijela zarade i ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.

“Na nižu naplatu poreza na dohodak uticalo je i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojim je povećan procenat ustupljenih prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica lokalnim samoupravama, kroz istovremeno smanjenje prihoda koji su do tada po ovom osnovu pripadali centralnom budžetu”, rekli su iz Ministarstva.

Trend veće naplate prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV) nastavljen je i u oktobru.

Shodno tome, prihodi od PDV-a su u periodu od januara do oktobra veći u odnosu na planirane 38 miliona eura ili 5,3 odsto, dok su u odnosu na deset mjeseci prošle godine veći 193,3 miliona eura ili 34,5 odsto.

Pozitivno odstupanje u odnosu na plan bilježe i prihodi od porez na dobit pravnih lica u iznosu od 800 hiljada eura ili jedan odsto. Ova kategorija prihoda ostvarila je rast i u odnosu na isti period prethodne godine u iznosu od 12,5 miliona eura ili 17,7 odsto.

Prihodi od poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije veći su u odnosu na planirane 3,2 miliona eura ili 11 odsto, što je dominantno rezultat rasta cijena i rasta uvoza.

Prihodi od akciza za deset mjeseci ove godine manji su u odnosu na plan 3,5 miliona eura ili 1,7 odsto, kao posljedica primjene Odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja po kojoj je akciza na promet ovih proizvoda od maja smanjena 50 odsto odnosno 40 odsto, u zavisnosti od kretanja cijena, a u cilju zaštite životnog standarda građana.

“U poređenju sa prethodnom godinom, prihodi od akciza bilježe rast za deset mjeseci od 3,7 miliona eura ili 1,8 odsto. Pomenuti rast bio bi značajno veći da nije bilo Odluke o smanjenju akciza na gorivo, imajući u vidu da su prihodi od akciza na duvan i duvanske proizvode u poređenju sa istim periodom prethodne godine zabilježile rast od 30,6 miliona eura ili 65,4 odsto, kao rezultat suzbijanja aktivnosti na nelegalnom tržištu duvana i duvanskih proizvoda”, dodaje se u dokumentu.

Na drugoj strani, kako su naveli iz Ministarstva, ostvarena je niža realizacija u odnosu na plan kod prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica u iznosu od 2,1 milion eura ili 2,9 odsto, kao i kod doprinosa u iznosu od 7,1 milion eura ili dva odsto.

Prihodi budžeta u oktobru iznosili su 168,3 miliona eura, što je u odnosu na plan više 27,9 miliona ili 19,8 odsto. U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prihodi budžeta veći su 8,3 miliona ili 5,2 odsto.

Prema podacima Ministarstva, izdaci budžeta su u periodu od januara do oktobra iznosili 1,68 milijardi eura ili 29,5 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 100,2 miliona ili 5,6 odsto.

U odnosu na posmatrani period prethodne godine, izdaci su veći 119,3 miliona eura odnosno 7,6 odsto.

U strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci su za deset mjeseci ostvareni u iznosu od 682,5 miliona eura, što je 37,2 miliona ili 5,2 odsto manje od plana, dok su kapitalni izdaci iznosili 163,6 miliona, što je u odnosu na planirane manje 30,5 miliona ili 15,7 odsto.

“U odnosu na isti period prethodne godine, ukupni izdaci veći su 119,3 miliona eura ili 7,6 odsto u najvećem dijelu kao rezultat većeg izdvajanja u dijelu transfera za socijalnu zaštitu, koji su veći 63,8 miliona ili 13,6 odsto, usljed rasta troškova po osnovu isplate prava iz oblasti socijalne zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja”, precizira se u dokumentu.

U okviru tekućeg budžeta i budžeta državnih fondova, rast je zabilježen i kod transfera institucijama, pojedincima, nevladinim organizacijama (NVO) i javnom sektoru i otplate obaveza iz prethodnog perioda.

Rast izdvajanja u odnosu na prošlu godinu ostvaren je i u dijelu kapitalnih izdataka, koji su veći 38,1 milion eura ili 30 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Izdaci budžeta su u oktobru iznosili 188,4 miliona eura i niži su u odnosu na plan 100,7 miliona odnosno 35 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve