Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Davidović: Podstaći otvaranje EU granica prema drugim zemljama Evrope

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili je ukazao da se svijet suočava sa do sada nezapamćenom globalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom vanrednom situacijom zbog pandemije COVID-19, te da su putovanja i turizam bez sumnje među najugroženijim sektorima

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović zatražio je na današnjem virtuelnom sastanku UNWTO Komisije za Evropu CEU da Svjetska turistička organizacija podrži evropske države koje nijesu članice Evopske unije, tako što će podstaći otvaranje granica država EU ka njima, kako bi pokušali da redukuju negativne efekte po sektor turizma.

foto gov.me

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Davidović je na sastanku, čiji domaćin je bio Uzbekistan, predstavio do sada realizovane aktivnosti u Crnoj Gori, s akcentom na dva do sada usvojena i realizovana paketa ekonomskih mjera, a najavio je i treći čije se usvajanje ubrzo očekuje.

“Osvrnuo se i na činjenicu da je Crna Gora otvorila svoje granice počev od 2. juna za veliki broj država, kao i da se ažuriranje vrši na nedeljnom nivou, ali da se u tom dijelu rukovodimo kriterijumom koji se odnosi na stepen zaraženosti, kako bi držali pod kontrolom koronavirus, sa čijim smo se prvim talasom jako dobro izborili”, navode u Ministarstvu.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili je ukazao da se svijet suočava sa do sada nezapamćenom globalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom vanrednom situacijom zbog pandemije COVID-19, te da su putovanja i turizam bez sumnje među najugroženijim sektorima.

“Statistike potvrđuju da je pandemija COVID-19 naglo smanjila dolazak međunarodnih turista, te se na globalnom nivou bilježi pad od 44 odsto u prva četiri mjeseca 2020, a dolazak u aprilu smanjen je za čak 97 odsto. Kada je riječ o Evropi, u prvom kvartalu je broj dolazaka smanjen za 19 odsto , tj. 22 miliona manje dolazaka u odnosu na isti period prošle godine”, naglasio je.

Spomenuo je i tri moguća scenarija kojim se predviđa pad između 58 odsto i 78 odsto u međunarodnim dolascima turista u 2020. godini, što će umnogome zavisiti od trajanja ograničenja putovanja i ponovnog otvaranja državnih granica.

“Pololikašvili je zaključio da su sigurnost i bezbjednost teme u fokusu turizma, te da su pitanja koja se odnose na zdravlje još više dobila na značaju u ovom trenutku. Takođe je zaključio da bez obzira na aktuelni momenat, UNWTO podstiče članice da se pripreme na nove investicije”, dodaju u Ministarstvu.

Visoki zvaničnici nadležni za turizam iz 27 članica Komisije za Evropu učestvovali su u ministarskoj diskusiji o aktivnostima država u oblasti turizma, a kao odgovor na pandemiju COVID−19. Na sastanku Komisije je bilo riječi i o budućnosti u sektoru zapošljavanja, ali i o zajedničkom instrumentu UNWTO i IFC−a, tzv. “Zelenom instrumentu finansiranja” koji se odnosi na održivi turizam.

Sastanku je prisustvovala i generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Olivera Brajović.

Domaćin sljedećeg sastanka UNWTO Komisije za Evropu biće Grčka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve