Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Davidović: Obustavljeni dolasci turista iz Kine zbog koronavirusa

Državni sekretar za turizam Damir Davidović, u intervjuu za Radio Crne Gore, potvrdio je da je dogovoreno sa turističkim organizacijama koje dovode turiste iz Kine da se obustave svi aranžmani do daljeg, zbog širenja koronovirusa

Državni sekretar za turizam Damir Davidović, u intervjuu za Radio Crne Gore, potvrdio je da je dogovoreno sa turističkim organizacijama koje dovode turiste iz Kine da se obustave svi aranžmani do daljeg, zbog širenja koronovirusa.

Davidović

On je istakao da je zimska sezona na nivou elementarne nepogode i biće neophodno strateški realizovati sisteme za vještački snijeg.

Strateško opredeljnje Vlade je što bolja turistička ponuda, otuda, kaže Davidović, i opredjeljenih 140 miliona eura za konkretne projekte koji se realizuju na dnevnom nivou.

“Na sjever naše države, u zimske turističke centre, do sada je od tog novca opredijeljeno 100 miliona za ugovore koji su već potpisani, tako da se svakodnevno radi i na unapređenju infrastrukture i kvalitetu skijaških staza. Planom je predviđeno da u ovoj godini dupliramo smještajne kapacitete i da to budu hoteli sa četiri i pet zvjezdica. Suštinski i to je jedno od rješenja za prevazilaženje situacija kakva je ovogodišnja-zimska sezona bez snijega i na nivou elementarne nepogode. U toku je izrada studije po kojoj će se na Bjelasici raditi sistemi za vještački snijeg i već za narednu sezonu trebalo bi da bude u funkciji”, kazao je Davidović.

Procjena je da je broj evidentiranih gostiju tokom minule godine blizu 2,6 miliona, a noćenja na oko 14,5 miliona.

“Ukupne prihode od turizma od inostranih i domaćih gostiju očekujemo na nivou većem od 1,1 milijarde eura, što je evidentan rast u odnosu na 2018. godinu od gotovo deset odsto. Svaki kvartal je zabilježio rast prihoda, a očekujemo da se to pokaže i da će platni bilans u crnogorskom turizmu prvi put u istoriji biti pozitivan u iznosu većem od milijardu eura”, napominje Davidović.

Kako je dodao, sve veće investicije u hotelijerstvo znak su povjerenja u sazrijevanje naše turističke destinacije.

“Turističku 2019. godinu obilježilo je otvaranje 49 novih hotela sa više od 3.700 novih ležajeva. Danas u Crnoj Gori imamo oko 25.000 kreveta u hotelima sa četiri i pet zvjezdica, što znači da je preko 56 odsto svih hotelskih kreveta u objektima visoke kategorije. Investicije u velike razvojne projekte na primorju realizuju se planiranom dinamikom, tako da će ova godina ostati upamćena po otvaranju hotela ‘One and only’, prvog takvog u Evropi i najava jednog od najvećih hotelskih brendova na svijetu ‘Ritz Carltona’ koji je dio najmoćnije svjetske hotelske kompanije ‘Marriott’, da će na drugoj strani zaliva graditi hotel u rangu postojećih 98 širom svijeta”, ističe Državni sekretar za turizam.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve