Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Davidović: Najave za sezonu odlične

Naglašava i da informacije iz privrede ukazuju da se očekuje veoma dobra ljetnja turistička sezona.

Turistička godina u Crnoj Gori je dobro počela, a planirana popunjenost hotela za sezonu je na visokom nivou. Kako je Pobjedi kazao državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Damir Davidović njihovi podaci govore da smo u predsezoni veoma blizu rezultatima iz rekordne 2019. godine. Prema najavama, kako je kazao, očekuje se i veoma dobra turistička sezona. Evidentno je da nam se ove godine vraćaju turisti iz Zapadne Evrope i Skandinavije, ali svakako, kako kaže Davidović, ne smijemo izgubiti fokus na region.

Argumenti

“Možemo argumentovano govoriti da je turistička godina imala dobar početak. Sa ostvarenih gotovo 428.000 noćenja u kolektivnom smještaju u prva četiri mjeseca ove godine nalazimo se na oko 95 odsto rezultata koji je ostvaren 2019. godine. Takođe, preliminarni podaci o ostvarenim prihodima od turizma u prvom kvartalu ove godine od preko 45 miliona eura čine oko 96 odsto prihoda koji su ostvareni u prvom kvartalu rekordne 2019. godine”, poručuje Davidović.

Naglašava i da informacije iz privrede ukazuju da se očekuje veoma dobra ljetnja turistička sezona.

“Ovaj stav potvrđuje i komunikacija koju redovno ostvarujemo sa odborom za turizam Privredne komore, strukovnim udruženjima, hotelijerima i ugostiteljima”, rekao je Davidović, dodajući da će ovu sezonu, kao i sve nakon korone, obilježiti visoka sezonalnost.

“Vjerujem da je glavni zadatak institucija na državnom i lokalnom niovu, kao i privrede, da se sprovedu sve neophodne pripreme da špic sezone prođe što bolje, te da zajedničkim aktivnostima pokušamo ostvariti i u periodu postsezone znatno bolji rezultat nego prošle godine. Ova turistička godina prati rezultate iz 2019. godine, ali veća angažovanost u sprovođenju neophodnih aktivnosti u špicu sezone i već sada intenziviranje mogućih aktivnosti za postsezonu čine realnim da se rezultati rekordne godine mogu i prevazići”, naglašava Davidović.

A za sve to, po njegovom mišljenju, potrebna je i bolja avio-povezanost.

“Crna Gora je bila i biće u srednjoročnom periodu avio-destinacija za znatan broj visokorazvijenih i ekonomski potentnih emitivnih tržišta. Smatram da je svakako prioritet što bolja povezanost sa zapadnoevropskim tržištima, tržištem Centralne i Istočne Evrope, te skandinavskim tržištem koja predstavljaju najvažnija emitivna tržišta kada govorimo o povećanju prihoda od turizma usljed njihove platežne moći, ali i važno sredstvo u ostvarenju cilja produžetka turističke sezone imajući u vidu navike turista iz tih zemalja”, objašnjava Davidović.

Takođe, ističe, da veliki potencijal leži i u tržištima Bliskog istoka i dalekim tržištima.

“Ono što generalno daje razloga za optimizam je činjenica da imamo značajna interesovanja za uspostavljanje turističkog prometa i sa nekim novim tržištima, kao što je Saudijska Arabija, Egipat, prošle godine i ove Kazahstan, itd. Vlada svojim odlukama daje podršku ovim procesima. I pored navedenog ne smijemo izgubiti fokus koji imamo na region”, kazao je Davidović.

Kaže da su se plašili da će rat u Ukrajini imati posljedica na sezonu, međutim povećano interesovanje iz drugih zemalja ima potencijal da nadomjesti turiste sa ovih tržišta.

“Ukrajina i Rusija su bile važna emitivna tržišta za naš turizam i činjenica da na njih nećemo moći računati ove godine svakako ima uticaj na sezonu. Međutim, rekao bih da povećano interesovanje za Crnu Goru ima potencijal da nadomjesti pad turističkog prometa sa tog prostora. Informacije kojima raspolažemo govore da je u ovom trenutku planirana popunjenost hotelskih kapaciteta za sezonu na visokom nivou”, naglasio je Davidović, dodajući da će pratiti situaciju i da su u stalnom kontaktu sa privredom.

“Vjerujem da, ako ne bude eksternih šokova na koje mi ne utičemo, kao što je rat u Ukrajini, možemo očekivati visoku posjećenost. Kada govorimo o Ukrajini najvažnije je da se rat što prije završi”, poručuje Davidović.

Pripreme

On naglašava da Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma mora osnažiti naše promotivne aktivnosti i učiniti Crnu Goru prepoznatljivijom na najrazvijenijim emitivnim tržištima, raditi na unapređenju standarda u sektoru turizma i ugostiteljstva, te u razgovoru sa privredom uticati na smanjenje administrativnih prepreka u radu sistema državne uprave i na lokalnom nivou.

“Posebno je važno, u saradnji sa privredom, nakon sezone intenzivirati pitanje nedostatka radne snage i sačiniti plan kako da narednu turističku sezonu u tom segmentu sačekamo mnogo bolje pripremljeni. Ove aktivnosti moraju početi već od septembra. Moramo svi dati doprinos da Crna Gora bude visokokvalitetna destinacija koja nudi održiv turistički proizvod sa minimalnim uticajem na životnu sredinu. Smatram da je to budućnost crnogorskog turizma”, smatra Davidović.

Po njegovim riječima treba produžiti sezonu i ,,oživjeti“ sjever.

“Crna Gora ima sve elemente koji su neophodni za produžetak sezone i vjerujem da u narednom periodu rast turističkog prometa u periodu van glavne turističke sezone možemo i moramo ostvariti. Jedan dio privrede je u tom pravcu već napravio snažan iskorak u ranijem periodu. Kao što znate ove godine sezona je već krenula i aktivnosti su usmjerene ka tome da sezona prođe dobro i da iskoristimo svaku priliku za produžetak intenziviranje postsezone”, ističe Davidović.

Dodaje da je na sjeveru trenutno u toku snažan investicioni zamah i vjeruje da su novi hotelski kapaciteti sve kvalitetniji kao i etno sela, seoska domaćinsta i drugi vidovi ponude.

“Inovativni, na prirodi bazirani, turistički proizvodi stvaraju uslove da značaj sjevera za crnogorski turizam se u kratkom roku mnogostruko uveća. Prirodne ljepote, unapređenje infrastrukture, posebno saobraćajne povezanosti, kvalitetna ponuda, koja je stvorena i stvara se uz adekvatnu promociju, moraju dati mnogo bolji rezultat u narednom periodu u odnosu na ono što smo imali”, navodi Davidović.

Vjeruje da crnogorski turizam može u kratkom roku preokrenuti situaciju i učiniti da se na sjever mnogo više dolazi, u potrazi za kvalitetnim radnim mjestima i prosperitetom, nego da se sa njega odlazi u potrazi za istim.

Problemi su nedostatak radne snage, buka, pitanje čistoće…

Osnovni problemi su, kako navodi Davidović, kratka sezona, uticaj povećanja cijena i pitanja koja muče turističku privredu kao što su nedostatak radne snage, pitanje čistoće, buke, itd.

“Ovi problemi nijesu novi, te i pored djelimičnih i povremenih pomaka naprijed jasno je da moramo promijeniti pristup u njihovom sagledavanju i zajedničkim snagama ih riješiti u najvećoj mogućoj mjeri. Turizam za Crnu Goru je suviše važan da bi rješiva pitanja uticala na njegov snažniji rast”, zaključuje Davidović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve