Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Dati prioritet zelenoj ekonomiji

Raičević sa saradnicima i direktorima opštinskih preduzeća primio je danas delegaciju Investiciono-razvojnog fonda (IRF) koja boravi u radnoj posjeti tom gradu.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktorica Investiciono razvojnog fonda (IRF) Irena Radović u toku današnjeg susreta usaglasili su se da će prioritet u privrednom razvoju te opštine u narednom periodu biti zelena ekonomija koja će kroz razvoj voditi računa o životnoj sredini, ali i razvoj digitalnih biznisa i poslovanja te da će se i podrška i subvencije prieduzetnicima od strane lokalne uprave kretati u tom smjeru.

Raičević sa saradnicima i direktorima opštinskih preduzeća primio je danas delegaciju Investiciono-razvojnog fonda (IRF) koja boravi u radnoj posjeti tom gradu.

“Oni su razgovarali o ključnim projektima koje realizuju Opština Bar, ali i onim koji su planirani u narednom periodu. Prioritetne investicije lokalne uprave usmjerene su na unapređenje postojeće i izgradnju nove infrastrukture, vodosnabdijevanja, saobraćaja i uređenja javnih površina te zaštite životne sredine. Razmatrane su mogućnosti jačanja saradnje Opštine i IRF u smislu finansijske podrške takvim investicijama Opštine kroz različite projekte i fondove, kako nacionalne, tako i međunarodne”, navedeno je u saopštenju Opštine Bar.

Predsjednik Dušan Raičević predstavio je prioritetne razvojne projekte za lokalnu upravu, nastavak radova na priključivanju Dobre Vode na Regionalni vodovod, rekonstrukcija regionalnog puta Bar-Kamenički most-Vladimirske krute prema granici sa Albanijom, Centar za djecu sa posebnim potrebama, olimpijski bazen sa pratećim sadržajima i sklonište za napuštene životinje.

Kako su naveli, za sve ove projekte Opština je već stvorila preduslove koji su u njenoj nadležnosti, a očekuje se podrška sa nivoa države.

“Predstavnici IRF istakli su da u narednom periodu mnogo više pažnje treba usmjeriti na Investicioni Okvir za Zapadni Balkan (WBIF) kroz koje je opredijeljena podrška za šest država od devet milijardi eura, te da bi lokalne uprave, zajedno sa IRF, mogle da crpe značajna sredstva za infrastrukturu”, dodaje se u saoptšenju.

Nakon sastanka sa lokalnim rukovodstvom, upriličen je sastanak i sa predsatvnicima Savjeta za ekonomski razvoj Opštine Bar i Udruženja privrednika barske opštine.

Ključne izazove i prepreke za lokalnu ekonomiju i razvoj biznisa koju prepoznaju članovi ova dva organa predstavili njihovi čelni ljudi, Anita Radulović u ime Savjeta i Božo Sarić ispred Udruženja privrednika.

“Oni su uputili IRF inicijativu da se razmotri otvaranje posebnih kancelarija IRF u Baru, kako bi olakšali pristup i dopstupnost malim privrednicima i preduzećima i prevazišli eventualne barijere. Istaknuto je da je potrebno razmotriti i olakšanje procedura za dobijanje podrške ali i da su dosadašnji korisnici kredita IRF, privrednici iz Bara, zadovoljni odnosom i saradnjom sa IRF”, piše u saopštenju.

Iz barske opštine ističu da je na sastanku predstavljena ideja da se upare sredstva IRF za kreditiranje i sredstva koje Opština Bar svake godine opredjeljuje za bezpovratnu podršku privredi kroz projekte, a za narednu godinu su planirana u iznosu od oko 500.000 eura.

Navode, na ovaj način IRF bi dodatno kreditno pomogao privrednike.

Raičević i Radović, usaglasili su se da će prioritet u privrednom razvoju u narednom periodu biti zelena ekonomija koja će kroz razvoj voditi računa o životnoj sredini, ali i razvoj digitalnih biznisa i poslovanja te da će se i podrška i subvencije prieduzetnicima od strane lokalne uprave kretati u tom smjeru.

“Oni su u iscrpnoj diskusiji razgovarali i o drugim izazovima koje lokalna privreda, preduzetnici ali i lokalna uprava imaju u smislu kreditiranja, saradnje sa IRF, različitih olakšica, ali i ponudili neka konkretna rješenja koja će zajednički afirmisati u narednom periodu

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve