Ponedjeljak, 20 Marta, 2023
Rubrika:

Danska donirala Crnoj Gori medicinske uređaje i zaštitnu opremu vrijedne milion eura

Donacija uključuje 15 defibrilatora, 29 monitora za pacijente i veće količine hirurških mantila, vizira, visoko kvalitetnih zaštitnih maski i drugih medicinskih sredstava i zaštitne opreme

Vlada Danske donirala je Crnoj Gori, kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu, značajne medicinske uređaje i zaštitnu opremu za borbu protiv pandemije kovida-19, u vrijednosti od oko milion eura. Donacija uključuje 15 defibrilatora, 29 monitora za pacijente i veće količine hirurških mantila, vizira, visoko kvalitetnih zaštitnih maski i drugih medicinskih sredstava i zaštitne opreme, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ambasadorka Danske u Crnoj Gori Suzan Šajn rekla je da joj je zadovoljstvo što Danska daje doprinos u borbi Crne Gore protiv kovida-19.

“Kao dio evropske porodice, Crna Gora i Danska imaju zajednički interes da sarađuju i pomažu jedna drugoj. Nadam se da ova danska donacija hitne opreme Crnoj Gori još jednom pokazuje kako male zemlje, poput Danske, mogu da učine puno i ostvare značajan rezultat,” izjavila je Šajn.

U ime Ministarstva unutrašnjih poslova, kao primaoca donacije, v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović ocijenio je da je pandemija pokazala svu težinu i složenost zdravstvene situacije, dok je takođe u prvi plan istakla ljudsku solidarnost i empatiju, kao i međudržavnu saradnju i razumijevanje.

“Ova pomoć je potvrda takvog odnosa i dokaz da Crna Gora ima iskrenog prijatelja u evropskim partnerima, koji su više puta iskazali spremnost da pomognu u ovako teškim okolnostima. Iako je situacija u Crnoj Gori trenutno vrlo stabilna, ona nas ipak poziva na oprez i traži od nas punu odgovornost u sprovođenju preporuka nadležnih službi i organa. Svakako, ova donacija će pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore u borbi protiv koronavirusa i sa tog aspekta dodatno cijenimo vrijednost ove donacije”, naveo je Bešović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović je u ime kompletnog zdravstvenog sistema Crne Gore i svakog pacijenta zahvalila na dragocjenoj donaciji Vlade Danske kroz koju nam je obezbijeđeno 15 defibrilatora marke Lifepak 20e i 29 pacijent monitora marke Comen C90, kao i 75.600 zaštitnih jednokratnih hirurških mantila, 76.800 zaštitnih maski tipa FFP2, 76.800 vizira/štitnika za lice.

Kliničkom centru Crne Gore, kao krovnoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori, dodijeljeno je 12 defibrilatora i 20 pacijent monitora, dok je za bolnice u Kotoru, Beranama i Bijelom Polju opredijeljen po jedan defibrilator i po tri pacijent monitora.

“Donacije nikad ne svodimo na aparate jer njihova vrijednost ostvaruje puni smisao onda kad uz pomoć njih prodiše ili oživi čovjek. Još jednom zahvaljujem na velikodušnosti koju će Crna Gora, kao i do sada, znati da cijeni”, izjavila je dr Ljiljana Radulović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa podsjetila je da je od izbijanja pandemije kovida-19 Evropska unija u kontinuitetu pokazivala solidarnost prema Crnoj Gori.

“Obezbijedili smo preko 115 miliona eura bespovratne pomoći i povoljnih kredita, pomažući u zaštiti zdravstvenih radnika, unapređenju javnog zdravlja i očuvanju na hiljade radnih mjesta. Iako je epidemiološka situacija u Crnoj Gori unaprijeđena, ostajemo posvećeni pružanju dalje podrške i izgradnji otpornosti crnogorskog zdravstvenog sistema. Ova isporuka hitne pomoći od strane Vlade  Danske, posredstvom Mehanizma EU za civilnu zaštitu, još jedna je potvrda da su EU i njene države članice uz Crnu Goru i u dobru i u zlu”, naglasila je Popa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Danska donirala Crnoj Gori medicinske uređaje i zaštitnu opremu vrijedne milion eura – CG Vijesti
20.07.2021-18:06 18:06

[…] Aktuelno […]

Vahid
20.07.2021-18:49 18:49

Crna Gora je Svjetska miljanica !!! Crnogorac je cast i ponos svijeta !