Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Danas gašenje proizvodnje u KAP-u: Radnici bi garanciju o isplati plata za narednih pola godine

Radnicima će, kako je kazao glavni menadžer u KAP-u Nebojša Dožić, biti isplaćena i novembarska i decembarska plata, a na pitanje Pobjede da li će potpisivati nove ugovore za 450 eura, Dožić je naveo da još nijesu odlučili kako će to regulisati, ali da će im taj novac, kako je i obećao Pejović, biti isplaćen

Radnici KAP-a još nijesu sigurni da li će njihovi ugovori o radu biti na snazi od 1. januara, pa u zavisnosti od toga planiraju da od rukovodstva traže nove ugovore o isplati 450 eura u narednih šest mjeseci, koje im je obećao vlasnik Uniprom KAP-a Veselin Pejović, jer, kako su kazali Pobjedi, više nikome ne mogu vjerovati na riječ.

Navode da im duguju dvije plate, a nijesu previše optimistični ni kada je riječ o najavljenih šest zarada, ocjenjujući tu najavu jednakom onoj o 24 plate predsjednika borda direktora EPCG Milutina Đukanovića.

Iako su najavljivali da će nakon prošlonedjeljnog bezuspješnog pokušaja da o sudbini fabrike razgovaraju sa premijerom i ministrima donijeti odluku o daljim koracima, niti je bilo dogovora među radnicima niti razgovora sa bilo kim od rukovodstva.

Od države nijesu dobili nikakvu informaciju, osim zvaničnog saopštenja u kojem nijesu ni spomenuti, već je samo ponovljen raniji zaključak Vlade da bi EPCG i Uniprom trebalo sami da nađu rješenje za smanjenje proizvodnje i definisanja cijena struje i dodali da bi Pejović, u cilju društveno odgovornog djelovanja, trebalo da obezbijedi plaćeno odsustvo onima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje.

U razgovoru sa radnicima Pobjedi je rečeno da ih je zanimalo povezivanje beneficiranog radnog staža, čime bi njih oko 140 steklo uslove za penziju.

Prema njihovim navodima, u KAP-u je sa novim fabrikama zaposleno 502 radnika, od čega 15 penzionera i stotinjak mladih radnika koji nijesu uzeli socijalni program.

Glavni menadžer u KAP-u Nebojša Dožić, kako je kazao za Pobjedu, do juče nije dobio nikakav zahtjev radnika i negira da im duguju dvije plate. Radnicima će, kako je kazao, biti isplaćena i novembarska i decembarska plata, a na pitanje Pobjede da li će potpisivati nove ugovore za 450 eura, Dožić je naveo da još nijesu odlučili kako će to regulisati, ali da će im taj novac, kako je i obećao Pejović, biti isplaćen.

“Ćelije u KAP-u se po planu gase, a ostaće još između deset i 15 ćelija koje će se koristiti za završetak ekološkog projekta „Mini kaptaža gasova“ koje bi se koristile u slučaju ponovnog pokretanja primarne proizvodnje aluminijuma”, kazao je Dožić.

Na Pejovićevu prošlonedjeljnu ponudu da im Vlada isplati 50 miliona eura, a da sa preostalih 200 miliona pospješi ekonomiju, imajući u vidu njihovu procjenu imovine od 250 miliona, nije bilo odgovora.

Energetskim bilansom za narednu godinu planirano je da KAP potroši 587 gigavatsati električne energije, a u stvarnosti će potrošiti 61 gigavatsat. Ko, međutim, računa da će izvoz EPCG biti povećan za 82 miliona (broj prekomjernih gigavatsati pomnoženih sa jučerašnjom dnevnom cijenom struje na HUPX-u) grdno se vara. EPCG ima viška struje u periodu kad višak imaju sve okolne zemlje i kad je struja u pravilu najjeftinija – od januara do jula. I ove godine prosječna cijena na berzi za prvih šest mjeseci se kretala oko 55 eura za megavatsat.

Cijene su skočile ljetos, zbog suše, a zadržale se visoke u novembru i decembru zbog krize u elektroenergetskom snabdijevanju Srbije i Kosova, pa je prosjek za cijelu godinu porastao na 113,9 eura.

Ukratko, EPCG je izgubila potrošača koji je cijele godine i bez obzira na doba dana koristio istu količinu električne energije, bez korišćenja distributivnog sistema.

Sad je na stručnjacima EPCG da prekomjernu struju iz kišnih mjeseci prodaju po najvišoj mogućoj cijeni i da nedostajuću struju iz sušnih mjeseci kupe po najnižoj mogućoj cijeni.

A moraju odlučiti i hoće li gasiti termoelektranu za kišnih mjeseci, hoće li je ekološki modernizovati i od kojih para ili će je ugasiti zavazda.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve