Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Damjanović učestvuje na Godišnjim sastancima MMF-a i Svjetske banke

Glavne teme ovogodišnjih sastanka su istorijski izazovi sa kojima se ekonomije suočavaju na globalnom nivou, poput pandemije korona virusa, rata u Ukrajini, visoke inflacije i nestašice hrane i energenata

Ministar finansija Aleksandar Damjanović učestvuje na Godišnjem zasijedanju Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje počinje danas u Vašingtonu i trajaće do 16. oktobra.

Glavne teme ovogodišnjih sastanka su istorijski izazovi sa kojima se ekonomije suočavaju na globalnom nivou, poput pandemije korona virusa, rata u Ukrajini, visoke inflacije i nestašice hrane i energenata.

“Sastanak kreatora i nosilaca svjetske finansijske i fiskalne politike, prilika je da se razmotre najdjelotvorniji mehanizmi kao odgovor na ekonomsku razvojnu krizu i ostvarenje zajedničkih ciljeva- očuvanje stabilnosti javnih finansija i iskorjenjivanja siromaštva”, saopšteno je iz Ministarstva.

U okviru Vašingtnoskog jesenjeg zasijedanja, prvi čovjek crnogorskih finansija, imaće niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, rukovodiocima Ministasrtava finansija drugih država, šefovima vodećih svjetskih banaka i drugih kredibilnih finansijskih institucija.

Damjanović, koji zajedno sa generalnim direktorom Direktorata za državni budžet, Bojanom Paunovićem, boravi u Vašingtonu do četvrtka, razgovaraće o finansijskoj, fiskalnoj i makroekonomskoj održivosti, svjetskoj ekonomskoj perspektivi, kao i o globalnim izazovima, u kontekstu male, otvorene i zavisne ekonomije, kakva je crnogorska.

Godišnji sastanci u Vašingtonu, pored zvaničnika MMF-a i SB, okupljaju vodeće svjetske bankare, ministre finansija, parlamentarce, rukovodioce privatnog sektora, civilnog društva i akademike koji će učestvovati na brojnim seminarima, bilateralnim susretima, konferencijama za štampu, brifinzima i raznim drugim događajima čiji je fokus globalna ekonomija, međunarodni razvoj i stabilan svjetski finansijski sistem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
10.10.2022-15:15 15:15

Koje si ti ništavilo