Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Damjanović: Ubrzani privredni rast i dalje jedini lijek za ekonomski oporavak

Damjanović učestvovao na jubilarnom 10. Regionalnom Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava pod nazivom ''Finansijska i monetarna stabilnost regiona u neizvjesnim vremenima produžene geopolitičke i ekonomske krize''

Neophodna je puna podrška monetarnih vlasti i razumijevanje pozicije realnog sektora, kako se ne bi došlo u situaciju da fiskalna politika bude podređena monetarnoj ili još gore, u funkciji partikularnih interesa finansijskog sektora, što je bio čest slučaj u kriznim situacijama , poručio je odlazeći ministar finansija Aleksandar Damjanović na jubilarnom 10. Regionalnom Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava pod nazivom ,,Finansijska i monetarna stabilnost regiona u neizvjesnim vremenima produžene geopolitičke i ekonomske krize”.

Otvarajući panel ,,Zdrave javne finansije – ključni preduslov privrednog rasta i izgradnje moderne tržišne privrede i u uslovima produžene geopolitičke neizvjesnosti“, kako su saopštili iz resora, Damjanović je kazao da je “ubrzani privredni rast i dalje jedini lijek za ekonomski oporavak”, naročito uzimajući u obzir postojanje inflacije, rast referentnih kamatnih stopa i nestabilnosti međunarodnih finansijskih tržišta, čiji se uticaj neminovno preliva na nacionalne ekonomije.

Iz MF-a navode da na samitu koji je i ove godine okupio lidere u oblasti fiskalne i monetarne politike regiona, kao i predstavnike banaka i vodećih kompanija, kroz interaktivni dijalog, govorilo se o uticaju globalnih kretanja na javne finansije regiona, nastavku strukturnih reformi, borbi protiv sive ekonomije, kao i važnosti međusobne saradnje država i saradnje sa međunarodnim finansijskim organizacijama u kriznim vremenima.

U fokusu izlaganja ministara finansija zemalja regiona, kao i šefice kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan, Stephanie Verena Eble, bili su i osnovni parametri fiskalne politike zemalja regiona u tekućoj godini, kao i ključne prognoze za 2024. godinu.

Regionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, koji se održava u Bečićima, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore i Centralne banke, predstavlja najveći godišnji regionalni finansijski i monetarni skup, zaključuju iz MF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve