Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović u SAD: Bar i Crnu Goru pozicionirati kao energetsko čvorište Zapadnog Balkana

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, tema sastanka bili su ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, sa naglaskom na saradnju u oblasti energetike

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović imao je sastanak sa predstavnicima Stejt departmenta, Majklom Traktonom, direktorom Kancelarije za investicione poslove, Džejom Lovelom, zamjenikom direktora Biroa za energetiku, Džonatanom C. Tompsonom, direktorom Programa za olakšavanje poslovanja Kancelarije za komercijalne poslove, Majklom R. Rusekom, finansijskim ekonimistom u Birou za ekonomiju i privredne poslove i Tomom Murom, savjetnikom za evropsku energetiku u Birou za energetiku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, tema sastanka bili su ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, sa naglaskom na saradnju u oblasti energetike.

– Zajednički je ocijenjeno da su pitanja energetske bezbjednosti, diversifikacije i transformacije ka obnovljivim izvorima i tzv. “čistoj” energiji od neprocjenjivog značaja za obje države.

U tom smislu je razgovarano o mogućnostima izgradnje LNG terminala (terminala za tečni gas) u Luci Bar, koji bi Bar i Crnu Goru pozicionirao kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci u pravcu realizacije ove ideje.

Takođe je razgovarano i o potencijalnom učešću američkih kompanija u ovom, ali i u drugim energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima, a ministar Damjanović je iskazao spremnost Crne Gore da se, u partnerstvu sa američkim kompanijama i uz podršku američkih razvojnih agencija, pristupi realizaciji konkretnih projekata – navode iz ovog resora.

Sastanku je prisustvovao i Nebojša Todorović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u SAD.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milosava
04.02.2023-20:53 20:53

Sto prica ovaj čojak ?