Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović u Beču o mogućnostima ubrzavanja i olakšavanja međunarodne trgovine

Na najvišem nivou razgovorano je o zajedničkim izazovima sa kojima se susreću sve ekonomije današnjice

Delegacija Crne Gore, predvođena ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, učestvovala je na konferenciji “Regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu”, koja je danas održana u Beču, u organizaciji Svjetske banke. Tema konferencije su mogućnosti ubrzavanja i olakšavanja međunarodne trgovine usljed problema i šokova koji su nastali u periodu nakon pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini, a koji imaju negativne implikacije na globalne proizvodne lance i kanale snabdijevanja.

Na najvišem nivou razgovorano je o zajedničkim izazovima sa kojima se susreću sve ekonomije današnjice.

Pored toga, ministar Damjanović, učešće crnogorske delegacije na ovoj konferenciji, ocijenjuje značajnim i sa aspekta druge faze “Projekta trgovinskih i transportnih olakšica” koji je danas dodatno razmatran.

Kroz ovaj projekat, koji će se finansirati kreditnim sredstvima Svjetske banke, kako je najavio, planirano je niz aktivnosti, između ostalog – rekonstrukcija graničnih prelaza, djelatnosti iz oblasti saobraćaja, kao i uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini.

“Koncept jednog šaltera (”Single Window“), kompatibilna je aktivnost za sve granične organe i trebalo bi da omogući elektronsko podnošenje i obradu zahtjeva, kao i cjelokupne dokumentacije u vezi  sa uvozom, izvozom ili tranzitom robe na jednom mjestu, što će, kako je zaključio, značajno doprinijeti modernizaciji i povećanju efikasnosti carinskog sistema. Stoga je konferencija bila odlična prilika za analizu dosadašnjih praksi, kao i razmjenu iskustava crnogorske delegacije sa zemljama Zapadnog Balkana u vezi sa pomenutim temama”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve