Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović: Što prije do modela za direktni platni promet sa Srbijom

Ministarstvo finansija (MF) je iniciralo pitanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, te je upućen dopis Centralnoj banci (CBCG) za rješavanje dugogodišnjeg problema

Očekujem da ubrzo budu razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, da bi se eliminisala dugogodišnja biznis barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi, rekao je ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

Kako je naveo, Ministarstvo finansija (MF) je iniciralo pitanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, te je upućen dopis Centralnoj banci (CBCG) za rješavanje dugogodišnjeg problema.

Na nivou vlada dvije države, prilikom nedavne posjete crnogorske delegacije Beogradu, saglasje je da se direktni platni promet mora što prije regulisati.

“Vjerujem da ćemo u najkraćem mogućem roku riješiti bespotrebnu kočnicu u ekonomskoj relaciji Crne Gore i Srbije. Vidjećemo da li će to biti kroz takozvani sistem kliringa, koji postoji, ili kroz sistem platnog prometa u skladu sa standardima EU. Komunikacija CBCG i Narodne banke Srbije (NBS) je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rješavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privrede dvije države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra-profitiraju”, naglasio je Damjanović.

Skupštini Crne Gore je dostavljen Predlog zakona o platnom prometu i očekuje se da u najskorijem roku bude rasprava o predlogu, kao doprinos rješavanju ovog pitanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
16.07.2022-17:04 17:04

Damjanovicu ti od kad se vrnu iz Beograda i poltronstva s tamosnjim “strucnjacima”evo po tvome za Crnu Goru nema hitnijeg ni veceg problema od “platnog prometa”sa Srbijom,a zasto,imamo li “dinar”koji u Srbiju stampaju ka toaletni papir,premlogo je Srbovanja “Sasa”a nijesi neka pamet.