Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Damjanović sa predstavnicima Svjetske banke: Razmatra se emitovanje zelenih obveznica

Razgovarano je o makrofiskalnoj održivosti usljed specifičnih izazova sa kojima se suočavaju svjetske ekonomije, pa i mala poput crnogorske, uz nastojanje da bude održiva i odgovorna

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sa saradnicima održao je danas radni sastanak sa timom Svjetske banke (SB), predvođenim šefom Kancelarije za Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom, saopšteno je iz tog resora.

Razgovarano je o makrofiskalnoj održivosti usljed specifičnih izazova sa kojima se suočavaju svjetske ekonomije, pa i mala poput crnogorske, uz nastojanje da bude održiva i odgovorna.

“U kontekstu odživosti i okrenutosti zelenoj ekonomiji, ministar Damjanović nagovijestio je da se razmatra mogućnost emitovanja zelenih obveznica, za koje se pokazalo da imaju prohodnost na evropskom tržištu, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako su istakli iz ministarstva, bilo je riječi i o mehanizmima za poboljšanje efikasnosti državnih preduzeća, kao i o neophodnim reformama u cilju uređenijeg zdravstvenog i penzionog sistema.

“Ocijenjeno je da bi u preduzimanju ovih koraka i odabiru pravog puta, uporedna praksa evropskih zemalja bila od velikog značaja”, piše u saopštenju.

Posjeta Šeldona upriličena je u okviru niza konsultativnih susreta na temu pripreme novog Partnerskog okvira za Crnu Goru za period od 2022 – 2026. godine (Montenegro Country Partnership Framework – CPF).

“Cilj misije je, istakao je Šeldon, neophodnost da se razmotre i prepoznaju prioriteti za saradnju, koji su usklađeni sa razvojnim ciljevima Crne Gore i istovremeno predstavljaju oblasti u kojima će angažman Svjetske banke imati najveći uticaj”, zaključuju iz Ministarstva finansija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve