Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Damjanović sa makedonskim kolegama: Zajedno za jači investicioni razvoj regiona

Susret sa zamjenikom premijera RSM, Bitićijem, bio je prilika da se dodatno razmotre zajednički izazovi, uz ocjenu da su globalne promjene koje su u toku šansa za zemlje Jugoistočne Evrope, naročito Zapadnog Balkana

Tokom dvodnevne radne posjete Skoplju, pored učešća na Konferenciji “Gledajući dalje od krize-budućnost Zapadnog Balkana”, ministar finansija u tehničkom mandatu, Aleksandar Damjanović imao je odvojene susrete sa ministrom finansija Republike Sjeverne Makedonije (RSM), Fatmirom Besimijem i zamjenikom premijera RSM, zaduženim za ekonomska pitanja, koordinaciju ekonomskih resora i investicije, Fatmirom Bitićijem.

Kako je saopšteno iz tog resora, Damjanović je sa makedonskim kolegama razmatrao mogućnosti produbljivanja saradnje, uz osvrt na ključne aspekte socio-ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu, uključujući regionalnu saradnju, šanse za region usljed promjena strateških koridora i lanaca snabdijevanja, kao i pitanja energetske bezbjednosti i samodovoljnosti država Zapadnog Balkana.

“U razgovoru sa ministrom Fatmirom Besimijem, ocijenjeno je da, na temelju odličnih odnosa Crne Gore i Sjeverne Makedonije postoji potencijal za dalje snaženje saradnje dva ministarstva finansija, prvenstveno u kontekstu uzajamne podrške i ostvarivanja napretka u procesu evropskih integracija”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u oblasti javnih finansija, legislativi ali i planovima očuvanja finansijske stabilnosti, kao i otklanjanja i ublažavanja posljedica energetske i cjenovne krize.

“Komunikacija, koordinacija i konsenzus predstavljaju ugaone temelje svakog uspješnog regionalnog procesa i saradnje, koji su svojevrsna prilika za obezbjeđivanje jedinstvenog odgovora na posljedice krize, koja je dominantno generisana eksternim razlozima”, poručio je Damjanović tokom razgovora sa kolegom Besimijem.

Susret sa zamjenikom premijera RSM, Bitićijem, bio je prilika da se dodatno razmotre zajednički izazovi, uz ocjenu da su globalne promjene koje su u toku šansa za zemlje Jugoistočne Evrope, naročito Zapadnog Balkana.

“Ocijenjeno je da svaka regionalna inicijativa koja daje konkretni rezultat treba biti podržana, prije svega Berlinski proces, nedavno intenziviran i resetovan, ali i inicijativa Otvoreni Balkan, kao komplementarna i kompatibilna sa Berlinskim procesom”, dodaje se u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da regionu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji nedostaje snažan investicioni zamah i intenzivnije saobraćajno i energetsko povezivanje, na čemu će biti akcenat u saradnji dvije prijateljske države. Intenziviraće se i proces formiranja zajedničke mješovite ekonomske komisije, a aktielizovana je i ideja održavanja zajedničke sjednice vlada Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

“Damjanovuć uputio je poziv makedonskim kolegama da posjete Crnu Goru, dok je ujedno dogovoreno intenziviranje komunikacije i pospješivanje saradnje na operativnom radnom nivou”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve