Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Damjanović sa Lekićem o izgradnji cementare i pivare u Pljevljima

Damjanović je predložio da se rezultati laboratorijskih ispitivanja prezentuju u Rudniku uglja, kao i aktivnosti na daljim ispitivanjima, izradi fizibiliti studije i slično, gdje bi on, kako je rekao, ''kao zainteresovana strana sa zadovoljstvom pristustvovao''

Ministar finansija Aleksandar Damjanović primio je u svom kabinetu izvršnog direktora Rudnika uglja AD Pljevlja Milana Lekića, koji je, zajedno sa direktorom Sektora za razvoj i investicije Jagošem Gomilanovićem, upoznao ministra o kapitalnim investicionim ciklusima u toj kompaniji, prije svega o izgradnji fabrike za proizvodnju cementa, proizvodnji ljekovitog bilja, određenih biljnih kultura, ali i o pionirskoj ideji u Pljevljima kao što je izgradnja pivare.

Tim povodom, kako se navodi, Lekić je predstavio Damjanoviću dosadašnje aktivnosti naše kompanije na projektu izgradnje cementare.

“Upoznao ga je da su od Ministarstva kapitalnih investicija, još u oktobru 2021. godine, tražene koncesije na tehnogeno ležište laporca Jagnjilo, kao i da su predstavnici bivše Vlade, u više navrata isticali da će Rudnik uglja biti nosilac cijelog projekta ispred države. U međuvremenu, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, izvršeno je uzorkovanje laporca i gline. Rezultati laboratorijskih ispitivanja koji se sprovode u Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor i u njemačkoj kompaniji Loesche GmbH, trebalo bi da budu završeni do polovine septembra”, dodaju iz Ministarstva finansija.

Damjanović je predložio da se rezultati laboratorijskih ispitivanja prezentuju u Rudniku uglja, kao i aktivnosti na daljim ispitivanjima, izradi fizibiliti studije i slično, gdje bi on, kako je rekao, “kao zainteresovana strana sa zadovoljstvom pristustvovao”.

Kada je riječ o izgradnji fabrike za proizvodnju piva, Lekić je upoznao ministra da bi na ustupljenom zemljištu Rudnik uglja zasijao pivski ječam kao neophodnu komponentu za potencijalnu proizvodnju piva, te da bi, na taj način, stvorio pretpostavke za privlačenje investitora koji bi obezbijedio tehnologiju i sve neophodne preduslove za oživljavanje pivarstva u toj opštini.

“Predstavnici Rudnika uglja su podsjetili da proizvodnja piva u Pljevljima ima bogatu tradiciju, da je pivara postojala još 1889. godine, čak i prije pivare u Nikšiću, i da je snabdijevala pivom sve gradove u Staroj Raškoj”, istakli su iz resora.

Damjanović je, kako se navodi, pozdravio ove projekte i izrazio spremnost da, shodno svojim resornim nadležnostima, pomogne u njihovoj realizaciji.

“On je ponudio logističku pomoć nadležnih institucija za projekte javno-privatnog partnerstva u cilju pronalaženja adekvatnih investitora koji bi, kroz ovaj model, eventualno podržali izgradnju cementare i pivare u toj opštini, što bi donijelo nova radna mjesta i umnogome obogatilo industrijsku proizvodnju ne samo Pljevlja, nego i čitave Crne Gore”, dodaju iz resora.

Ubuduće, dogovoreno je inteziviranje komunikacije po ovim pitanjima na relaciji Rudnik uglja – Ministarstvo finansija – Vlada Crne Gore i iznalaženje optimalnih rješenja za njihovu realizaciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
20.07.2022-14:15 14:15

Tako je Mijo legendo DF. Kad nijesu znali ovi bravi i lopovi iz DPSa onda ti uradi nešto kvalitetno za PV. Pljevlja su imala prvu pivaru u CG još 1883 godine, Austougari kad su došli u PV posle Berlinskog kongresa 1878 godine su otvorili pivaru za svoje vojnike i građane PV.

cetinje
24.07.2022-08:55 08:55

Snadbijevala “sve gradove u staroj Raskoj”e mucite smradovi srpskocetnicki.U Titograd sto ne valja to je stiglo iz Pljevalja