Četvrtak, 30 Marta, 2023
Rubrika:

Damjanović: Rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom doprinosu produžena do 20. aprila

Održan uvodni sastanak sa predstavnicima Udruženja banaka Crne Gore (UBCG)

Uvažavajući potrebu dijaloga i iznalaženje optimalne mjere između očuvanja stabilnosti budžeta i svih servisa koje država pruža, i atraktivnosti poslovnog ambijenta kao preduslova za razvoj privrede i bankarskog sektora kao stabilizatora finansijskog okvira, javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom doprinosu produžena je do 20. aprila, saopštio je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović u toku današnjeg susreta sa predstavnicima Udruženja banaka Crne Gore.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da su Damjanović, državni sekretar Ilija Vukčević i generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem Biljana Peranović , održali danas uvodni sastanak sa predstavnicima Udruženja banaka Crne Gore (UBCG), odnosno rukovodstvom banaka koje posluju na teritoriji Crne Gore, na čelu sa predsjednikom upravnog odbora UBCG-a, Aleksom Lukićem, kako bi razgovarali o ukupnom ekonomskom ambijentu u svijetlu implikacija nacrta Zakona o solidarnom doprinosu na investicionu klimu i dugoročni finansijski okvir.

U konstruktivnom dijalogu, kako se navodi, sagovornici su prenijeli otvorenost za intenziviranje saradnje u smjeru iznošenja konkretnih predloga mjera koje bi u kriznim vremenima osigurale kontinuitet u poreskoj politici i time,  omogućile stabilno finansiranje budžeta, uz očuvanje atraktivnosti investicione klime u korist i privrede i građana.

“U tom kontekstu, predstavnici Udruženja banaka su iznijeli stav o neophodnosti odlaganja Nacrta Zakona o solidarnom doprinosu, kako bi se sprovela sveobuhvatna analiza uticaja predviđenih mjera na kompletnu crnogorsku privredu, sa konkretnim osvrtom na kratkoročne i dugoročne benefite, odnosno manjkavosti pomenutog zakonskog rješenja”, navode iz resora.

“Uvažavajući potrebu dijaloga i iznalaženje optimalne mjere između očuvanja stabilnosti budžeta i svih servisa koje država pruža, i atraktivnosti poslovnog ambijenta kao preduslova za razvoj privrede i bankarskog sektora kao stabilizatora finansijskog okvira, javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom doprinosu produžena je do 20. aprila”, ukazao je Damjanović.

Kako je ministar dodao, svi aspekti pomenutog zakona, od obuhvata djelatnosti, visine praga za oporezivanje i visine samog poreza, kao i ostali detalji zakona, kako je kazao, “biće predmet detaljnog analiziranja kako sa aspekta održivosti tako i primjenjivosti u praksi, zbog čega je i prudužen pomenuti rok”.

Sastanak je, kako je navedeno, bio prilika i da se sa bankarskim sektorom razgovara na temu unapređenja sistema razmjene podataka sa Upravom prihoda i carina, ne samo u domenu FATCA sporazuma i ostalih međunarodnih ugovora, već i u okvirima unutar crnogorskih potreba, u cilju adekvatnog prepoznavanja osnovice za oporezivanje, odnosno širenja poreskog obuhvata.

Današnjoj koordinaciji prisustvovali su predsjednik i generalni sekretar UO UBCG Aleksa Lukić (Erste banka) i Bratislav PejakovićEsad Zaimović (Hipotekarna banka), Maja Krstić (Crnogorska komercijlna banka), Miloš Pavlović (Universal Capital bank), Vinko Nikić (Lovćen banka), Fatih Yilmaz i Goran Bakić (Ziraat bannk), Đorđe Lukić i Enesa Bektesi (Adriatic bank), Martin Leberle i Bogdan Podlesnik (NLB banka), Tarik Telacević (Prva banka Crne Gore) i Dmitrij Likhota (Zapad banka).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve