Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Damjanović: Prepoznate potrebe za povećanjem zarada u narednoj budžetskoj godini

Ministar finansija razgovarao sa predstavnicima Sindikata uprave i pravosuđa

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i načelnica Direkcije za obračun i kontrolu zarada u Ministarstvu finansija, Olga Uskoković sastali su se danas sa predsjednikom Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, Nenadom Rakočevićem i njegovim saradnicima, Refadijom Abdić, sekretarkom tog Sindikata i Sašom Šimunom, šefom pravne službe.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, tema sastanka bila je stvaranje zakonskih pretpostavki za uvećanje zarada za zaposlene u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i pravosuđu.

Predsjednik Sindikata prenio je nezadovoljstvo državne i lokalne administracije visinom zarada, za koje je kazao da su najniže u regionu i da je neophodno preduzeti hitne mjere koje bi doprinijele poboljšanju standarda života državnih i lokalnih službenika i namještenika. Podsjetio je da su Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru regulisani koeficijenti za zarade državnih službenika i namještenika, dok se za većinu zaposlenih u javnom sektoru (prosvjeta, zdravstvo, socijala i kultura), odnosno više od 60 odsto svih zaposlenih, zarade uređuju kolektivnim ugovorima.

Stoga je, kako je naveo, očekivanje Sindikata da se i za grupaciju zaposlenih koju zastupaju, koeficijenti za zarade definišu na isti način, odnosno kroz Granski kolektivni ugovor za upravu i pravosuđe.

Damjanović je kazao da je Ministarstvo finansija spremno da, u okviru zakonskih mogućnosti i budžetskih prilika, omogući da se, status državnih službenika i namještenika, dovede u ravan sa drugim zaposlenima u javnom sektoru, čije su zarade već korigovane ili su prepoznate potrebe za povećanjem u narednoj budžetskoj godini.

Razgovor je rezultirao dogovorom da Sindikat dostavi inicijativu o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, o kojoj će se Ministarstvo finansija i Vlada izjasniti u najkraćem roku.

Na sastanku je poručeno da će se, u odnosu na moguće povećanje zarada, nakon stvaranja pretpostavke kroz izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u pregovorima definisati iznos uvećanja, imajući u vidu ekonomsku situaciju i odlučnost u namjeri da se omogući konzistentan i usaglašen odnos sa zaradama ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
19.10.2022-16:16 16:16

…bravo Damjanovicu , prepoznao si to prije izbora a poslije izbora -nećes se sjecati obecanja…
/normalno para nema /