Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović otvorio konferenciju ”Javne nabavke – primjena u praksi – iskustva iz regiona”

Damjanović je ocijenio da su ovakve regionalne konferencije dobra prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi, a sve u cilju dostizanja evropskih standarada u javnim nabavkama i kreiranja najboljeg mogućeg zakonskog i institucionalnog ambijenta u ovoj oblasti

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović otvorio je danas regionalnu konferenciju “Javne nabavke – primjena u praksi – iskustva iz regiona” koja se održava u Bečićima, u organizaciji Instituta za ekonomiju i pravo, u saradnji sa Kancelarijom za javne nabavke Srbije i Ministarstvom finansija Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Damjanović je ocijenio da su ovakve regionalne konferencije dobra prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi, a sve u cilju dostizanja evropskih standarada u javnim nabavkama i kreiranja najboljeg mogućeg zakonskog i institucionalnog ambijenta u ovoj oblasti.

Govoreći o javnim nabavkama kao segmentu budžetske potrošnje, ministar finansija je kazao da je njihov značaj u funkcionisanju javnog sektora bio posebno vidljiv u proteklom periodu, kada je e-sistem nabavki bio u prekidu, usljed sajber napada.

“Iskustva Crne Gore u ovoj oblasti predstavila je Jelena Jovetić, u ime Ministartva finansija Crne Gore, dok je praksu susjedne Srbije, predočila Sandra Damčević, predstavnica Kancelarije za javne nabavke Republike Srbije, ukazujući na reforme koje će doprinijeti u rješavanju nedoumica koje naručioci imaju”, naveli su u saopštenju.

Regionalna konferencija, kojoj prisustvuje 140 učesnika, prilika je, kako su naveli, za upoznavanje i razmjenu praksi Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u Crnoj Gori i Srbiji.

“Drugi tematski dan ove konferencije, biće usmjeren na kontrolu trošenja javnih budžetskih sredstava od strane Državne revizorske institucije, kada će se učesnici detaljnije upoznati sa načinom kontrole i najčešćim nepravilnostima, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve