Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović: Obaveze Fonda za zdravstveno osiguranje veće od onih koje su javno saopštene

Na pitanje da li su u Ministarstvu finansija već uradili presjek stanja u pogledu dugova koje Fond zdravstva ima, Damjanović je kazao da su obaveze te ustanove u ovom trenutku i veće od onih koje su javno saopštene, da dijelom datiraju iz ranijih godina, te da se prosto jednom mora presjeći krug nedovoljnog finansiranja i rasta dugova

Ono što je u ovom trenutku jedino sigurno, nakon ukidanja plaćanja doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje kroz program Evropa sad, a kojim je Ustavom garantovano socijalno osiguranje, jeste da Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) nema održivo finansiranje, ocijenio je za Pobjedu ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Na pitanje da li su u Ministarstvu finansija već uradili presjek stanja u pogledu dugova koje Fond zdravstva ima, Damjanović je kazao da su obaveze te ustanove u ovom trenutku i veće od onih koje su javno saopštene, da dijelom datiraju iz ranijih godina, te da se prosto jednom mora presjeći krug nedovoljnog finansiranja i rasta dugova.

“U tom smislu izvešćemo preciznu računicu postojećih, dospjelih i obaveza koje dospijevaju tokom tekuće budžetske godine, imajući u vidu da ranija Vlada, prosto i jednostavno, nije planirala dovoljno sredstava za tekuće finansiranje Fonda i otplatu zaostalih obaveza”, kazao je Damjanović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, eventualni rebalans budžeta će ovo svakako morati da uzme u obzir, a sa druge strane, nada se Damjanović, narednih dana će Fond dobiti i novog direktora nakon čega će se u punoj saradnji na relaciji Fond – Ministarstvo zdravalja – Ministarstvo finansija preduzeti hitne aktivnosti na iznalaženju načina za održivo finansiranje Fonda.

“A time i sigurno i efikasno obezbjeđivanje pružanja zdravstvenih usluga svim građanima Crne Gore, jer se ovdje ne radi o političkom pitanju na kojem neko pokušava da poentira, već o elementarnoj državnoj obavezi – da se jednom za svagda riješe višedecenijski problemi koje ranije vlasti nijesu htjele, umjele ili smjele da riješe”, kazao je Damjanović.

ČEKAJUĆI ANALIZU

Sindikat doktora medicine očekuje da će u narednom periodu biti napravljena analiza koja bi pokazala kolika je opravdanost i svrsishodnost upućivanja pacijenata u privatni zdravstveni sektor, ali i analiza potrošnje ljekova, kazala je Pobjedi predsjednica tog tijela dr Milena Popović Samardžić i istakla da zabrinjava ogroman porast troškova u zdravstvu.

Prema do sada saopštenim podacima, dug Fonda je donedavno iznosio čak 65 miliona eura, ali je tokom januara isplaćeno 16,5 miliona, pa su dugovanja svedena na oko 50 miliona eura.

Prema riječima Popović Samardžić, ukupne neizmirene obaveze FZO-a na dan 31. 12. 2021. godine iznosile su oko 59 miliona eura bez kapitalnih izdataka, a na isti dan godinu ranije oko 39,7. Kapitalne investicije iznose pet miliona.

Neizmirene obaveze ove zdravstvene ustanove za 12 mjeseci su porasle za 20 miliona eura, dug prema privatnim apotekama veći je za oko šest miliona, a dug prema privatnim klinikama je porastao za oko 1,7 miliona eura. Prema podacima FZO, samo su u prva tri mjeseca privatnim zdravstvenim ustanovama isplaćena tri miliona eura.

Iz Fonda su u nekoliko navrata porast od 20 miliona „opravdali“ time što Ministarstvo finansija nije obezbijedilo dodatna sredstva za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
15.05.2022-10:51 10:51

Na red će doći Obrazovanje, kultura pa policija. Evropa sad Sve više liči na piramidalne štednje u prvine sve je OK, a onda nastupaju muke pa fiskovi…