Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Damjanović: Moramo identifikovati realne obaveze i dugovanja Fonda zdravstva

,,Imajući u vidu da je donijeta nova uredba o organizaciji državne uprave, neophodno je napraviti izmjene i dopune Zakona o budžetu, uslovno rečeno, takozvani tehnički rebalans zbog neophodnosti da uprava nesmetano funkcioniše''

Imajući u vidu da je donijeta nova uredba o organizaciji državne uprave, neophodno je napraviti izmjene i dopune Zakona o budžetu, uslovno rečeno, takozvani tehnički rebalans zbog neophodnosti da uprava nesmetano funkcioniše, kazao je za Radio Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je istakao da će to faktički biti na narednoj sjednici Vlade u četvrtak, nada se i u nekom najkraćem roku u Parlamentu, da bi se već do kraja maja stvorili neophodni uslovi.

“To znači da neće biti većih ili značajnijih probijanja sadašnjih postavki u budžetu. Naravno biće određenih usklađivanja po takozvanoj horizontali i Ministarstvo finansija je u dopisu koje je poslalo svi ostalim organizacionim cjelinama u državnoj upravi već dobilo određene sugestije kako bi se taj posao završio u najkraćem mogućem roku”, istakao je Damjanović.

Kazao je da uvijek ostaje mogućnost da se ozbiljnije intervencije naprave ukoliko bude neophodnosti da se rade suštinske izmjene i dopune o Zakonu o budžetu, odnosno pravi rebalans.

“O tome će se razmišljati imajući u vidu i tekuća dešavanja, korona virus, dešavanja u javnim finansijama i sve one stvari koje se tiču i naredne turističke sezone i budućih pretpostavki za koje ćemo vidjeti da li mogu da se izvrše na način na koji je to i planirano”, istakao je Damjanović.

On je kazao da je u vezi problematike Fonda zdravstva počela priča, te da ono što se može uraditi jeste da se identifikuju realne obaveze i dugovanja tog fonda. Da se, kako kaže, identifikuju obaveze tekućeg poslovanja fonda u ovoj godini.

“Jasno je da budžetom za tekuću godinu nije odvojeno dovoljno sredstava niti za tekuće poslovanje niti za izmirenje zaostalih dugova. Zašto je to tako urađeno, biće prilike i da se oko toga priča, odnosno treba naći održiv model finansiranja fonda za zdravstvo nakon ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje kao ustavne kategorije”, naveo je Damjanović.

Kazao je da je o tome imao prilike da priča i kao poslanik i da to će biti paralelna priča sa rješavanjem tekućih obaveza i neizmirenih obaveza fonda.

“Prosto, Fond zdravstva je značajan jer svi građani Crne Gore bez obzira na brojne razlike koje imamo su korisnici fonda”, naveo je ministar.

Istakao je da je poznato da u ovom trenutku ne postoji nikakav drugi vid finansiranja zdravstvenog osiguranja, te da prosto imamo to što imamo, da imamo fond ovakav kakav jeste.

“Fokus je da se fond ekipira u kadrovskom smislu, da brzo dobije direktora i rukovodeći kadar i da se zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom finansija konačno krene u rješavanje brojnih nagomilanih obaveza i problema u fondu koji datiraju još od proteklih vremena, desetak i više godina. A koje su svoju eskalaciju doživjele upravo ove budžetske godine”, zaključio je Damjanović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
15.05.2022-20:26 20:26

Evropa sad sve više naliči na PIRAMIDALNE ŠTEDNJE đe sve u prvine djeluje bajno, a kasnije stižu nevolje…

Vule
16.05.2022-12:26 12:26

Evo Dakinoga prijatelja.
Zamislite! U 21 vijeku.
Tandaralo…