Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DA LI ĆE ZATRAŽITI AZIL: Spajić u SAD ne lobira za ministarsko mjesto, već da ne ode u zatvor!?

Nakon što Tužilački savjet izabere nezavisnog i sposobnog Glavnog specijalnog tužioca jedan od prvih zadataka bi mogao da bude ispitivanje sumnjivog zaduživanja od 750 miliona, kao i ispitivanje uloge Spajića i odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića u ovoj malverzaciji. Stoga se spekuliše da bi Spajić posjetu Americi mogao da iskoristi da od tamošnjih zvaničnika, prije svega Eskobara, dobije garancije da neće biti uhapšen

Jedna od perjanica odlazeće Vlade koja će ostati upamćena kao daleko najgora izvršna vlast u istoriji Crne Gore, Milojko Spajić upao je u velike probleme i pitanje je da li će međunarodni partneri imati želje i volje da ga spasu od zlokobne sudbine koja mu se sprema.

Uskoro bivši ministar finansija i socijalnog staranja Spajić, poznat po svom berzansko-japijevskom nadimku Mickey Spajic otišao je prije tri dana u radnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

U SAD je otišao bez pratnje delegacije, što ovoj posjeti daje posebnu konspirativnu dimenziju.

Iako je predviđeno da se u Crnu Goru vrati u nedjelju, Spajiću se sigurno ne žuri i kako navode dobro obavješteni izvori portala Aktuelno, najradije bi ostao u Americi da bi izbjegao krivičnu odgovornost koja ga čeka nakon sasvim izvjesnog pada vlade u kojoj je ministar!

Lobira za spas od zatvora?

Iako su pojedini mediji pisali da bi Spajić tokom boravka u SAD trebalo da se sastane sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za region Gabrijelom Eskobarom, da bi od njega pokušao da izdejstvuje podršku za ostanak na ministarskom mjestu, kako saznaje portal Aktuleno iz dobro obavještenih izvora, u pitanju je daleko ozbiljnija tema.

Eskobar i Spajić: Može li jedan azil za odlazećeg ministra?

”Spajić je svjestan da nakon skorog pada vlade neće moći da sakrije tragove svojih malverzacija i kod njega je sve izraženiji strah da bi mogao da bude uhapšen i procesuiran. Pojedini poslanici iz trenutne vladajuće koalicije, prije svih lider PzP-a Nebojša Medojević već duže vremena potenciraju priču o krivičnoj odgovornosti Spajića za krajnje sumnjivo zaduživanje od 750 miliona eura koje je ugovoreno i prije nego je mandat, sada već odlazeće vlade, i započeo”, rekli su naši dobro upućeni izvori iz vrha odlazeće vlade.

Razmišlja o azilu?

Kako se već uveliko spkuliše, odlazećem ministru Spajiću ne gine makar otvaranje pitanja krivične odgovornosti.

”Nakon što Tužilački savjet izabere nezavisnog i sposobnog glavnog specijalnog tužioca jedan od prvih zadataka bi mogao da bude ispitivanje sumnjivog zaduživanja od 750 miliona, kao i ispitivanje uloge Spajića i odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića u ovoj malverzaciji. Stoga se spekuliše da bi Spajić posjetu Americi mogao da iskoristi da od tamošnjih zvaničnika, prije svega Eskobara, dobije garancije da neće biti uhapšen”, kazali su naši izvori.

U krugovima bliskim odlazećoj vlasti, uveliko se spekuliše da Spajić, koji se juče sastao sa Eskobarom, ”ozbiljno razmišlja da zatraži azil u SAD, ali da je to još uvijek samo na nivou rekla-kazala”.

Koliko je Spajić svojim malverzacijam ojadio državu tek ćemo saznati nakon što bude izabran nezavisni SDT

”Spajić je preko svojih veza uspio da izdejstvuje da se juče sastane sa Eskobarom, a da li je razmatran model da se odlazeći ministar spasi krivične odgovornosti i da li je već otvoreno pitanje azila, ostaje da se vidi u narednom periodu”, rekli su naši izvori.

Ojadio državu

Odlazeći ministar Spajić važi za pobornika spekulativno-berzanske škole malverzacija, adrenalinskog zavisnika i kockara koji je, prema optužbama kolega iz trenutne vladajuće većine, svoje hazarderske porive odlučio da utoli kockajući se državnim novcem.

Najglasniji u kritikama Spajića je lider PzP-a Nebojša Medojević, koji je više puta tvrdio da ”nema nikakve dileme da je emisija državnih obveznica u decembru 2020. sprovedena nezakonito i da postoji osnovana sumnja da su premijer Krivokapić i Spajić počinili više teških krivičnih djela na štetu imovine i interesa države Crne Gore”.

Podsjetimo, država Crna Gora se zadužila 750 miliona eura transakcijom na Londonskoj berzi 9.12.2020. godine, a da u tom trenutku nije postojala nijedna odluka Skupštine ili Vlade o tome.

Nebojša Medojević: Najradije bi vidio Spajića iza rešetaka

Spajić je kao privatno lice 23.11. 2020. godine, po sopstvenom priznanju, bez ikakvih ovlašćenja, stupio u komunikaciju sa tada, još uvijek aktuelnim ministrom finansija Darkom Radunovićem i u ime države počinje aktivnosti u pripremi najvećeg pojedinačnog zaduženja u istoriji Crne Gore.

Kako je ranije naveo lider PzP-a Nebojša Medojević, postoji osnovana sumnja i priznanje samog ministra da se kao neovlašćeno lice, u periodu 23.11-04.12. lažno predstavljao kao ministar iako još nije zvanično bio izabran na funkciju i dogovarao direktno, bez javnosti i konkurentskih procedura, poslovne aranžmane sa investicionim bankama i advokatskim kacelarijama. Tada je ugovarao finansijske obaveze države u višemilionskim iznosima.

”Evropa sad” sumnjiva

Što se tiče programa Evropa sad iza kojeg stoje Spajić i njegov intimus, odlazeći minstar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, većina stručnjaka ali i laička javnost smatra da iza tog projekta stoji čisti populizam koji će skupo koštati državu.

Spajić i Milatović su obećali ”brda i doline” – povećanje minimalne zarade, dječije dodatke, vraćanje naknada za majke sa troje i više djece i… što sve ne.

Ali nikad nijesu temeljno objasnili odakle državi koja je upala u jednu od najgorih kriza u posljednjih 30 godina, novac da finansira ovako ambiciozne poduhvate hazarderskih ministara Spajića i Milatovića.

Spajić i Milatović: Trebaće dosta vremena da se utvrdi koliko su tačno oštetili državu svojim megalomanskim i fantastičnim planovima

Iako Spajić i Milatović pričaju o evropskom standardu, izvjesno je da naša ekonomija 2021. neće biti na nivou 2019. kako su obećali. Takođe je jasno da sve njihove priče o ekonomskom bumu liče na bajke ili, u najboljem slučaju, predstavljaju pripremu za promociju partije koju će ovaj dinamični duo berzanskih spekulanata formirati sa uskoro bivšim premijerom Krivokapićem.

Naravno, pod uslovom da Spajić i Krivokapić ne budu procesuirani zbog malverzacija u koje su umiješani i to ne samo kada je u pitnaju zaduživanje od 750 miliona.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
21.01.2022-12:04 12:04

Mladi eksperti , dokle su dogurali…Medeni ,sad četnik/nekad u LSCG/,sve zna,
zadužili zemlju uzeli proviziju ,baš ekspertski —došli da pomognu SPC -predstavnici Vlade -vele CG
OLOŠ !

gradjanin
22.01.2022-00:15 00:15
Reply to  RIR

znaveni ljudi urade za državu, pa mogu i za sebe….neznaveni samo za sebe

gagi
21.01.2022-12:56 12:56

Portal Aktuelno moram Vas “malo dopuniti”cufra od 750 meleona Eura je tacna,no jos uz to ide preko 200 meleona Eura KAMATE,dakle cifra je blizu MILIJARDE od PRVE “tarnsakcije i pljacke”e koliko li se ko “ugradio”.

Lea
21.01.2022-16:14 16:14

Bajke postoje, ali sa opipljivim novcem ne sigurno, zn se sluze za uspavljivanje djece ili neznavenih

Crnogorka
21.01.2022-20:57 20:57

Nema njemu spasa mora rec dje su pare nije on dosao u crnoj gori sto je voli nego samo da je opljacka i pobjegne!

gradjanin
22.01.2022-00:17 00:17
Reply to  Crnogorka

gospodjo, kuburite sa padeži

gradjanin
22.01.2022-00:14 00:14

da su nas svi ojadjivali kao Spajić, bili bi na konju….ovako smo na