Nedjelja, 27 Novembra, 2022
Rubrika:

DA LI ĆE ABAZOVIĆ I MILLA ODGOVARATI ZA SAMOVOLJU: Po kojim kriterijumima projekat postaje razvojni?

Pitanje je da li Abazović i njegov državni sekretar Milla protivzakonito uklanjaju projekte sa liste? Takođe se treba zapitati da li će neko odgovarati nakon eventualnih tužbi koje mogu uslijediti protiv države zbog ovakvih zlonamjernih i nesuvislih poteza zbog kojih Crna Gora gubi milione potencijalnih prihoda?

Hotel Kolašin Resort&Spa, vraćen je nedavno na listu razvojnih projekata u oblasti turizma, nakon što je bio isključen sa nje 2021. godine. Riječ je o kondo hotelu sa četiri zvjezdice, koji će imati 93 smještajne jedinice, odnosno kapacitet od 380 ležaja.

To što je ovaj hotel vraćen na listu razvojnih projekata je veoma dobra vijest, s obzirom da je u okviru hotela planirano otvaranje 45 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 13 miliona eura.

Međutim, vraćanje ovog hotela na listu razvojnih projekata, ponovo je pokrenulo kontroverznu priču o selektivnosti i mogućim malverzacijama prilikom sačinjavanja liste.

Kako smo već pisali, krajnje sumnjiva odluka, sprovedena po nalogu kontroverznog tehničkog premijera Dritana Abazovića i izvršena od strane državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Armeda Mille, vezana je za odbijnje stavljanja apartmantskog objekta ”R” depandans hotela S na Listu razvojnih projekata (LRP) iz oblasti turizma.

Ski resort Kolašin 1600 kandidovao je apartmantski objekat ”R” depandans hotela S, Kolašin na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma. Prijava za kvalifikovanje projekta dostavljena je 4. avgusta ove godine. S obzirom da iz Vlade dva i po mjeseca nijesu dobili povratnu informaciju, investitor se dopisom 17. oktobra obratio nadležnom Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, i to ministru Goranu Đuroviću, generalnom direktoru direktorata za investicije u turizmu Marku Vukaševiću i državnom sekretaru Damiru Davidoviću, koji je u međuvremenu podnio ostavku na tu funkciju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizima, četiri dana kasnije, 21. oktobra odgovorilo je na dopis u kome jasno navodi da će projekat, koji je uredno prijavljen 4. avgusta, biti kandidovan na sljedećoj sjednici Vlade.

Projekat prošao i sjednicu KEP-a

Iako je Ministarstvo odgovorilo da je pregledana sva dokumentacija, ispunjeni uslovi i da će apartmanski objekat ”R” biti kandidovan na Listu razvojnih projekata (LNR) iz oblasti turizma, to se nije desilo. Na sjednici Vlade krajem oktobra na Listu razvojnih projekata kandidovana su samo dva projekta – izgradnja hotelsko-turističkog kompleksa u Tivtu po kondo modelu i projekat hotela ”Prezident” po mješovitom modelu u Budvi.

Armed Milla: Kao i Dritan, voli luksuz i glisere

Kak je pisao portal Aktuelno,  apartmantski objekat ”R” depandans hotela S koji je Ski resort Kolašin 1600 kandidovao na Listu razvojnih projekata prošao je sjednicu Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem (KEP)!

”Materijal koji je vezan za apartmantski objekat ‘R’ depandans hotela S  bez problema je prošao sjednicu KEP-a, a nije ga bilo na sjednici Vlade. To ide u prilog činjenici da su svi uslovi ispunjeni, ali da iz nekih nerazjašnjenih razloga projekat nije prošao”, kazali su ranije naši izvori.

Ove okolnosti otvaraju pitanje da li Abazović i njegov državni sekretar Milla protivzakonito uklanjaju projekte sa liste razvojnih? Pitanje je takođe da li će neko odgovarati nakon eventualnih tužbi koje mogu uslijediti protiv države zbog ovakvih zlonamjernih i nesuvislih poteza zbog kojih Crna Gora gubi milione potencijalnih prihoda?

Abazović naredio Milli da interveniše?

Goran Đurović: Uredno proslijedio Vladi sva tri projekta

Kako smo već pisali, premijer Abazović lično je izdejstvovao da državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Armed Milla predlog vezan za apartmantski objekat ‘R’ depandans hotela S ukloni sa dnevnog reda Vlade.

”Abazović je lično izdejstvovao da se ovaj projekat ne kandiduje na  sjednici Vlade Crne Gore na odlučivanje iako je iz Ministarstva jasno najavljeno da će to biti učinjeno. Milla se lično postarao da projekat ne dođe do Vlade. Nema nikakve sumnje u to da projekat ispunjava sve uslove za kandidaturu za razvojne projekte, a što su razlozi ovakve samovolje premijera ostaje misterija”, rekli su ranije naši izvori.

Ispunjeni svi uslovi, projektovani prihodi za državu preko 300 hiljada godišnje

Portal Aktuelno već je pisao da je ovaj projekat bez sumnje ispunjavao sve uslove da bude kandidovan na listu razvojnih projekata, što, kako kažu, dodatno potkrepljuje sumnju u samovolju i bahatost premijera, koja će nanijeti milionsku štetu državi.

”Hotel ‘R’ je dio rizorta Kolašin 1600, koji sa Vladom Crne Gore ima zaključen ugovor o dugoročnom zakupu sa investicionom obavezom razvoja predmetnog lokaliteta. Prijava gradnje podnijeta 29. jula ove godine, dok je prijava za kvalifikovanje projekta na Listu razvojnih projekata (LRP) podnijeta još 04. avgusta 2022. godine. Primljena je informacija od predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da proces prijave na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekta na LRP ne tretira pitanje podnošenja prijave gradnje”, kazali su ranije naši izvori.

Kako su naglasili, Ministarstvu je dostavljena sva neophodna dokumentacija propisana Javnim pozivom – revidovani glavni projekat, biznis plan, bankarska garancija u iznosu od miliona eura.

Abazović privatizovao Vladu

”Radovi na objektu otpočeli su 03. septembra ove godine i do sada je uloženo 600.000 eura, s tim što je planirana investicija prema biznis planu za prvih pola godine radova trostruko premašena. Prema biznis planu, već u prvim godinama poslovanja hotela, projektovani broj zaposlenih je 36, pri čemu je planiran dodatni angažman ljudi usljed planiranog rasta fizičkog prometa u hotelu”, kazali su naši izvori ističući da ”projektovani prihodi za državu na račun poreza na zarade i doprinose iznose 315,516 eura godišnje”.

Budžet oštećen za četiri miliona eura

Hotel je, kako nam je rečeno, planiran kao moderni segment naselja Kolašin 1600, koji bi značajno nadogradio turističku ponudu Kolašina, ali i čitave Bjelasice.

”Ukupna investicija prema biznis planu iznosi 6,44 miliona eura. Ali ovo predstavlja minimalnu projekciju investicione vrijednosti projekta, dok je očekivano da i ovaj iznos bude premašen. Stoga, minimalna projekcija iznosa PDV koji bi bio uplaćen državi iznosi 1.35 miliona eura”, navode naši izvori.

Kako kažu, ono što treba naglasiti je da postoji veliko interesovanje za projekat i preko 20 registrovanih upita potencijalnih kandidata za program ekonomskog drzavljanstva koji traje do kraja godine (31. decembra).

”Samo od ovih upita država je trebala da prihoduje 4 miliona eura, za koliko je budžet oštećen nepostupanjem Vlade i Ministastva ekonomskog razvoja i turizma”, rekli su naši izvori.

Uredno obraćanje Ministarstvu

Investitor se po ovom pitanju zvanično obratio Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma 17.10.2022. tražeći da bude u najkraćem mogućem roku obaviješten o statusu prijave kako bi mogao blagovremeno planirati dalje aktivnosti (pismo dostupno redakciji portala Aktuelno).

Da li će Abazović odgovarati zbog zloupotreba?

Odgovor od Ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića je primljen 21.10.2022. u kojem se potvrđuje da je Ministarstvo izvršilo postupak obrade i analize podnesene dokumentacije i da će projekat biti kandidovan na sljedećoj sjednici Vlade Crne Gore, na odlučivanje (pismo u posjedu redakcije portala Aktuelno).

Projekat Hotela ”R”, koji je i Vladin partner po ugovoru o dugoročnom zakupu, je prvi projekat koji je poslao prijavu za kvalifikaciju na Listu razvojnih projekata, a skinut je sa dnevnog reda sjednice Vlade!

Da li će neko odgovarati?

Ako Crna Gora teži evropskim standardima i pravnoj državi sa zdravim tržištem, onda je jasno da svaki projekat koji se prijavio i propisno dostavio dokumentaciju  treba biti kandidovan, a sve u cilju zdrave konkurencije, doprinosa ekonomiji i razvoju naročito sjevernog regiona.

Međutim, nedopustivo je da se selektivno i iz nepoznatih razloga samo određeni projekti, u ovom slučaju projekat hotela ‘R’, ne kandiduje na Listu uprkos tome što je ispunio sve neophodne uslove.

Investitor je, čekajući informaciju o statusu prijave na Listu razvojnih projekata puna 3 mjeseca, ušao u razvoj projekta oslonivši se na pozitivan ishod odlučivanja nadležnih organa. Ovakav ishod je u potpunosti bio neupitan s obzirom na činjenicu da je investitor u veoma kratkim rokovima i nimalo jednostavnim i visoko postavljenim kriterijumima dostavio svu neophodnu dokumentaciju.

U.P.A.

Najnovije

Glavni grad: Traka na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u skladu s pravilima odvojena i...

Glavni grad oglasio se povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, a u vezi sa obilježavanjem jedne posebne saobraćajne trake na Bulevaru Svetog...

Jovović: Otvaranje zimske sezone planirano sredinom decembra

Otvaranje zimske sezone je planirano sredinom decembra, dok se standardno najveća posjećenost očekuje tokom novogodišnjih praznika i čitavog januara, ali sve zavisi od sniježnih...

SNP: U Šavniku ugroženo pravo na lokalnu samoupravu građana koji žive na ovom području

Šavnički DPS jutros lamentira što su izbori prekinuti i što neće moći da se završi izborni proces, nazivajući nas primitivcima i destruktivcima, saopštili su...

Jakić: Tužilaštvo da pokaže da su pusta obećanja nalogodavaca onima koji ovo rade da...

Nosilac liste koalicije DPS – SD i aktuelni predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kaže da je za postojeću situaciju po pitanju izbora kriva njihova politička konkurencija. “Rekao...

Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se datum o postizanju dogovora sa Kosovom, koji pominje kosovski premijer Aljbin Kurti, niti spominje zvanično, niti...

Najčitanije

Povezano

DRITAN NA APARATIMA: Eskobar ga ne zove – ponavlja li se scenario kada je rušio Krivokapića?

Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u proteklih deset dana imao je telefonski razgovor sa predsjednikom Demokrata Aleksom Bečićem, a nedavno...

KAKO ABAZOVIĆ VIDI “FER” POSLOVANJE: Ekonomsko državljanstvo za stanove, zeleno svijetlo za promjene ugovora, poništavanje inspekcijskih rješenja…

Kada je  Vlada Crne Gore prije godinu dana prihvatila da na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, na osnovu koje se investitorima može dodijeljivati...

Stanić: Da je generator na brani Mratinje kupljen na vrijeme izvoz bi bio značajno veći

Šef medijskog pula SDP-a, Mirko Stanić upitao je da li je u pogonu generator tri na brani Mratinje, kojem nedostaje transfomator vrijedan samo 0.4...

SD: I Abazović da podnese ostavku, Vlada i partija mu se ruše kao kula od karata

Nakon što je, poslije mnogo pretrpljenih i prećutanih političkih poniženja, ministarki evropskih poslova i potpredsjednici Vlade, istovremeno potpredsjednici URA-e, konačno prekipilo i podnijela je...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
23.11.2022-10:26 10:26

…nevjerovatno da ova dritanga ubaca svoje nesposobne drugove na kljucna mjesta ,bar da su sposobni…ako bi se reagovalo ,odmah bi on to prebacio na nacionalnu ravan , ama bas niko nema nista protiv bilo koje manjine , samo brate da su sposobni…
Bogami ce jednog dana i odgovarati za nepočinstva i zloupotrebu sl.položaja ko se god ogrijesio…

cetinje
23.11.2022-19:15 19:15

A ovo je onaj Armed Milla te voli Njegusku prsutu,pravi brat svetosavac oni “jedu sve”i braz Abazd voli pecenicu.