Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

CUP: Skupština da produži važeći Opšti kolektivni ugovor

Podsjećaju da je CUP u više navrata pozivao da se važeći OKU produži iz razloga koji su sada već poznati javnostii a tiču se legalnog, legitimnog i transparentnog odvijanja procesa socijalnog dogovaranja

Povodom zahtjeva oba sindikata upućenog predsjednici Skupštine Danijeli Đurović, a tiče se produženja važećeg OKU (Opšteg kolektivnog ugovora), CUP – Crnogorsko udruženje poslodavaca, se pridružuje apelu sindikata i ponovo poziva na produženje OKU.

Podsjećaju da je CUP u više navrata pozivao da se važeći OKU produži iz razloga koji su sada već poznati javnostii a tiču se legalnog, legitimnog i transparentnog odvijanja procesa socijalnog dogovaranja.

“Posljednji takav apel je upućen predsjedniku Vlade u kome se tražilo da odloži potpisivanje novog OKU i da važeći OKU Skupština Crne Gore produži na još godinu dana „kako bi potom u mirnoj atmosferi, bez žurbe, argumentovano i uz učešće svih zainteresovanih, a naročito legalno zastupljenih reprezenata socijalnih partnera u Socijalnom savjetu, razmotrili sve aspekte ovog važnog dokumenta”, kažu u CUP-u.

Kao razlog takvom pozivu navode:

– da sporimo pravo Uniji poslodavaca da potpiše takav ugovor jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje napuštanjem velikog broja kompanija koje su postali članice CUP-a (koje stvaraju skoro 50 odsto BDP i imaju oko 21.000 zaposlenih). Uz to takvu promjenu Unija nije prijavila Ministrastvu rada i socijalnog staranja jer je time njena reprezentativnost dovedena u pitanje.

– da je proces dogovaranja bio apsolutno netransparentan i vođen mimo saznanja najvećeg dijela privrede a osnovni smisao i potreba formiranja Socijalnog savjeta ogleda se upravo u socijalnoj inkluziji.

– Izostala je javna i stručna rasprava, do te mjere, da u ovom momentu niko iz privrede ne zna o kakvom se tekstu ugovora radi niti je imao uvid u njega.

– dodatni razlog je bio što se o istoj stvari kod naših susjeda Hrvata raspravljalo onako kako je to procedurama predviđeno i sa bitno povoljnijim predlozima za privredu, nego što je to slučaj kod nas.

“Pored navedenih razloga zbog kojih čitavo vrijeme tražimo produženje važećeg OKU postoji i dodatni, ne manje važan razlog, a ogleda se u u činjenici da neprodužavanje OKU sindikati javno tumače kao stanje u kome će radnici ostati bez svojih prava što implicira da poslodavci priželjkuju upravo to – gubitak radničkih prava”, navodi se u saopštenju CUP-a.

Time se, kako kažu, po ko zna koji put, poslodavcima nanosi šteta i osnažuje već formirana negativna percepcija javnosti prema njima što ne može biti od društvene koristi.

“Samo od štete. A upravo je suprotno. Interes poslodavaca je da radnici imaju legalnu formu zaštite svojih prava ( zadovoljan radnik je uslov uspješnog biznisa) i što takva legalna forma znači predvidiv ambijent za biznis. Dokaz tome jeste i naše uporno zalaganje da se produži OKU kako bi smo u konstruktivnoj atmosferi došli do najboljeg rješenja za sve: državu, radnike i poslodavce”, zaključuju u CUP-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve