Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crnu Goru posjetilo 104 odsto više kineskih turista

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, na Forumu, na kom učestvuje i generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u tom resoru Armend Mila, istaknuto je da su kineski turisti od početka godine ostvarili 56.912 noćenja, što je 95 odsto više nego lani

U periodu od januara do avgusta ove godine, u osnovnim vidovima smještaja, Crnu Goru je posjetilo oko 44 hiljade kineskih turista, što u odnosu na isti period 2018. predstavlja rast od 104 odsto, saopšteno je na Forumu o turističkim trendovima i predviđanjima o turizmu u Guilinu u Kini, koji organizuju Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija UNWTO i Turistička asocijacija Azije i Pacifika PATA.

Foto: Forum o turističkim trendovima i predviđanjima

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, na Forumu, na kom učestvuje i generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u tom resoru Armend Mila, istaknuto je da su kineski turisti od početka godine ostvarili 56.912 noćenja, što je 95 odsto više nego lani.

Prosječno su se zadržavali 1.27 dana, a u ukupnoj strukturi inostranih noćenja ostvarili su oko dva odsto.

“Prema podacima UNWTO-a, oko 130 miliona kineskih turista putovalo je 2018. godine. Od tog broja, Crnu Goru je, u svim vidovima smještaja, posjetilo 42.715 kineskih turista, što je oko 82 odsto više u odnosu na 2017. Ostvarili su 56.620 noćenja, tj. oko 67 odsto više u odnosu na godinu ranije. Prosječno su boravili 1,33 dana, a u ukupnoj strukturi inostranih noćenja ostvarili su 0,45 odsto”, dodaju u Ministarstvu.

Foto: Forum o turističkim trendovima i predviđanjima

Mila je održao brojne sastanke sa predstavnicima provincije Guilin, kako bi razmijenili promotivna iskustva dviju destinacija, predstavnicima tehnoloških i softverskih kompanija kao što su „Amadeus“ kao lider tehnoloških dostignuća u turizmu i „Positium“, lider u prikupljanju podataka preko telefonskih mreža, a sve u cilju unapređenja sistema prikupljanja i obrade podataka.

“Mila se takođe susreo sa dekanom fakulteta za Menadžment u turizmu, politehničkog Univerziteta Hong Konga i sa njim razgovarao o važnosti kadrova i problemima sa kojim se destinacije susreću prilikom njihovog angažovanja. Na sastanku sa predstavnicima UNWTO-a, koje je predvodio izvršni direktor UNWTO-a Manuel Butler razmatrano je kako približiti Crnu Goru azijskim turistima, s obzirom na to da je Azija na prvom mjestu po broju emitivnih turista. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o uključivanju lokalnog stanovništva u kreiranju politike prilikom razvoja lokalnih destinacija”, navode u Ministarstvu.

Foto: Forum o turističkim trendovima i predviđanjima

Pored delegacije UNWTO-a i PATA-e na Forumu učestvuju predstavnici drugih zemalja, Svjetske banke, kao i najvećih turoperatora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve