Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crnogorsko udruženje poslodavaca: Opasne manipulacije rukovodstva Unije, a ne činjenice koje je saopštio Kostić

Kako su ranije saopštili iz Unije poslodavaca, Kostić je iznio brojne neistinite, izrazito maliciozne i opasne insinuacije – kako na račun sopstvene reprezentativnosti, tako i statusa reprezentativnosti i uloge UPCG u socijalnom dijalogu, kao i legitimnosti funkcionisanja Socijalnog savjeta

Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca regovali su na saopštenje Unije poslodavaca u kojem pozivaju Ministarstvo rada i socijalnog staranja da se što hitnije izjasne o pozadini opasnih ocjena predsjednika tog udruženja, Vasilija Kostića. 

Kako su ranije saopštili iz Unije poslodavaca, Kostić je iznio brojne neistinite, izrazito maliciozne i opasne insinuacije – kako na račun sopstvene reprezentativnosti, tako i statusa reprezentativnosti i uloge UPCG u socijalnom dijalogu, kao i legitimnosti funkcionisanja Socijalnog savjeta.

Reagovanje Crnogorskog udruženja poslodavaca prenosimo integralno.

“Odgovor na nepotpisano saopštenje organizacije, otvara dvije etičke dileme: odgovoriti ili ne i kome odgovoriti, ukoliko ste se na odgovor odlučili.? Da ne bi nanijeli neopravdano štetu organizaciji – Uniji poslodavaca CG (koja se zloupotrebljava na ovaj način) a naročito ne njenom članstvu – odgovorićemo piscima saopštenja koji se zaklanjaju iza pečata Unije poslodavaca CG.

Odgovor Crnogorskog udruženja poslodavaca, naravno, neće biti intoniran na način kako to čine autori saopštenja iz Unije poslodavaca. S razlogom pretpostavljamo da su autori: predsjednik Unije poslodavaca g-din, Predrag Mitrović, i sekretarka gđa, Suzana Radulović, jer je to njihova nadležnost.

CUP i njegov predsjednik Kostić, primarno, ne odgovaraju radi pisaca saopštenja već zbog zaštite digniteta svojeg članstva – renomiranih crnogorskih kompanija, zbog istinitog informisanja crnogorske javnosti, ali i zbog članstva same Unije poslodavaca CG jer nam je stalo da uvide da CUP nije protivu interesa njihove, niti bilo koje druge organizacije ili bilo koga lično kako se u nepotpisanom saopštenju nedostojno insinuira.

Nećemo se baviti ličnostima pisaca saopštenja, i ako su oni pokušali na način koji je ispod svakog dostojanstva, da omalovaže CUP, pojedine članove Upravnog odbora i njegovog predsjednika pišući denuncirajuće dopise na razne adrese u Vladi tražeči pomoć. Niti ćemo koristiti oprobani recept diskreditovanja ličnosti oponenta u zamjenu za nedostatak argumenata koji oni koriste jer ne komuniciramo na tom nivou. Ostavljamo taj način njima. Nećemo i ako bi imali moralno pravo na to (odgovori mu… „ a čuvaj mu obraz ka on tebi“) jer to smatramo manjkom dobrog ukusa. Ograničićemo se, dakle, na fakte.

Gruba je neistina,koju s najvećim stepenom indignacije odbacujemo, da smo se u bilo čemu bavili Unijom poslodavaca CG ili bilo šta uradili što nije u skladu sa Zakonom i principima etičkog postupanja. Ako je pozivanje preduzeća da se pridruže novom udruženju prekršaj, ucjena ili što drugo, pri tome nudeći efikasniji način zastupanja njihovih interesa u odnosu na dosadašnji, onda kršimo pravila i ucjenjujemo. Neka pisci saopštenja ponude bilo kakav dokaz o našim aktivnostima mimo navedenih, mi ćemo se onda javno izviniti njima i crnogorskoj javnosti, pozvaćemo preduzeća da ih ne napuštaju i da nam masovno ne prilaze kako to sada čine. Od njih, naravno, iz očiglednih razloga, ne očekujemo isto ponašanje.

CUP preduzećima na tržištu ideja nudi novu viziju djelovanja, drugačiji program rada i kao posljedicu toga za nepunih pola godine dobio je njihovu nepodijeljenu podršku tako da u ovom momentu preduzeća članovi CUP-a stvaraju oko 2,3 milijarde BDP-a CG i zapošljavaju preko 20000 ljudi. Tu su gotovo sva najznačajnija crnogorska preduzeća, što možemo dokumentovati u svakom momentu.

Objektivno rečeno, toliku podršku preduzeća smo najprije zavrijedili nezadovoljstvom radom Unije poslodavaca CG ali ne možemo ni umaniti značaj naše vizije koja je na tragu najboljih evropskih iskutstava u vođenju socijalnog dijaloga.

Konačno, dokazi o članstvu se moraju prezentovati Ministarstvu rada i socijalnog staranja, prilikom podnošenja zahtjeva za utvrđivanje reprezentativnosti u Socijalnom savjetu. Dakle i mi i Unija poslodavaca CG smo dužni prezentovati takve dokaze. S toga javno pitamo pisce saopštenja: čime dokazuju pripadnost preduzeća organizaciji koju predstavljaju – čime dokazuju njenu reprezentativnost? Uskoro će rukovodstvo Unije morati da dokaže koja preduzeća predstavlja jer to propisuje Zakon i to je ono što je za njih krupan problem. Sva je hajka na CUP, Upravni odbor i njenog predsjednika time uslovljena. Kao što javno pitamo, želimo javno da poručimo: ukoliko uspiju, shodno Zakonu, da dokažu reprezentativnost – mi ćemo biti prvi koji će im poželjeti sreću i uspjeh u radu, ali prvo da to vidimo.

Jasno je da se ovdje radi o nevješto maskiranoj želji za zaštitom pojedinačnog i grupnog interesa i želji za očuvanjem statusa quo odnosno osamnaestogodišnjih pozicija koje se žele predstaviti kao društveni interes. Shodno tome, sve ono što ugrožava decenijski prisvojene pozicije kvalifikuju „opasnim“ aktom protivu države. Poznata matrica, no nažalost, više ne prolazi?

Da se razumijemo, ponovićemo, CUP-a se ne bavi time šta radi i kakav ima status bilo koja asocijacija ili organizacija pa tako ni Unija poslodavaca CG. CUP, njen Upravni odbor, predsjednik i sekretar svoju aktivnost usmjeravaju na realizaciji sopstvene Vizije i Misije kao i svojih ciljeva i zalažu se za konkurenciju asocijacija odnosno udruženja u predstavljanju interesa privred, što i naš Zakon predviđa. To je ključna evropska tekovina i jedini način koji garantuje razvoj privrede i društva.

Na kraju, OČUVANJE LIČNIH POZICIJA i ZABRANA KONKURENCIJE na tržištu institucija je ono što je u pozadini obraćanja pisaca saopštenja. Konkurencija je za njih vrijednost kada ne ugrožava njihovu poziciju već pozicije drugih. Dakle, fingirana vrijednost i to je poznat obrazac svih okoštalih struktura koje stoje kao prepreka privrednom i društvenom razvoju i koje grčevito i po svaku cijenu žele očuvati svoj status. Ili da ostanemo na njihovoj konstataciji da je Kostić, ipak, ucijenio vlasnike crnogorskih preduzeća koji čine 2,3 milijarde BDP-a da se učlane u udruženje, u protivnom će im pozvati roditelje.

Savršeno svjesni pozadine reagovanja rukovodioca iz Unije poslodavaca, mi iz Crnogorskog udruženja poslodavaca, ipak, podsjećamo na ono što je govorio francuski utemeljivači slobode i prava, Volter: „Meni je muka od toga što govorite ali ću se uvijek zalagati za vaše pravo da kažete“ jer kako kaže Sent Just: „ Slobode mora biti i za njene neprijatelje“.

CUP ( Crnogorsko udruženje poslodavaca) ovim prekida dalju javnu komunikaciju na ovu temu”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve