Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crnogorsko udruženje poslodavaca: O vraćanju doprinosa za zdravstvo odlučiti promišljeno

Iz CUP ukazuju da, imajući u vidu značaj zdravstvenog sistema za ukupan društveno-ekonomski razvoj, njegovo finansiranje je, ističu, od kritičnog značaja pa će i uticaj odluke, s tim u vezi, ''biti od kritičnog značaja za dalje funkcionisanje privrede i društva''

Najava ministra finansija o preispitivanju opravdanosti ukidanja doprinosa za zdravstvo pred Ustavnim sudom implicira da će, u slučaju pozitivne odluke suda, zdravastveni doprinos biti vraćen u prethodnom obliku – što znači na teret poslodavaca i zaposlenih, saopštilo je danas Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP). Poručuju da o vraćanju doprinosa za zdravstvo treba odlučiti na temelju stručnog i pažljivog promišljanja.

Iz CUP ukazuju da, imajući u vidu značaj zdravstvenog sistema za ukupan društveno-ekonomski razvoj, njegovo finansiranje je, ističu, od kritičnog značaja pa će i uticaj odluke, s tim u vezi, “biti od kritičnog značaja za dalje funkcionisanje privrede i društva”.

“To znači da se o sistemu finansiranja zdravstva odluka mora donijeti na temelju stručnog i pažljivog promišljanja – ne ishitreno i pod pritiskom težine situacije”, dodaju u saopštenju.

Preduslov donošenja valjanog rješenja, kako ocjenjuju u CUP, podrazumijeva učešće svih relevantnih društvenih subjekata u proces donošenja odluke a to znači i “obavezno učešće predstavnika privrede jer bez dobrih procedura nema ni donošenja dobrih odluka”.

“U prethodnom slučaju, učešće privrede nije ni približno bilo adekvatno. Dvije trećine BDP-a koga mi predstavljamo nije ni na koji način učestvovalo u tom procesu, a moralo je – složićemo se. Učestvovala je samo Unija poslodavaca CG koja je podržala takvo rješenje, dajući bezrezervnu podršku programu „Evropa sad“. Kao posljedicu toga danas imamo rezultat koji je nanio ozbiljne štete, posebno sistemu zdravstva, a sada prijeti da privredu dodatno optereti”, smatraju oni.

Kakva god odluka odnosno rješenje nadležnih bilo ono će, kažu u CUP, imati dugoročno dejstvo na uslove funkcionisanja privrede i “to se nikako ne smije smetnuti s uma”.

“Upravo zato i ukazujemo da proces donošenja odluke o načinu finansiranja zdravstva u budućnosti treba biti na nivou njenog velikog i potencijalno dugoročnog uticaja. Riječ je o strateškoj odluci koja utiče na promjenu načina ponašanja zbog čega ne treba da trpi česte promjene jer su tada troškovi po društvo odnosno privredu najveći.
Odluka nikako ne bi smjela biti suprotstavljena interesima privrede već naprotiv – stimulativna po nju jer samo privreda stvara novu vrijednost, a od obima te vrijednosti zavisi naš budući standard i kvalitet života. Trebalo bi da smo tu lekciju već davno naučili”, poručuju u saopštenju.

Crnogorska privreda odnosno crnogorska preduzeća, dodaju u CUP, nikada nijesu zanemarili svoju društvenu odgovornost – tome smo, naglašavaju, svjedočili svo ovo vrijeme krize.

“Pa neće ni u buduće, ali isto tako treba da kao društvo razumijemo: teret ovakvih i onakvih odluka ne mogu se stalno ispostavljati privredi. Upozoravamo iznova, ne zato što ne marimo za zdravstvo već upravo suprotno, što brinemo za njega i sve drugo iz razloga što ono što nije održivo u skoroj budućnosti neće biti više moguće”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve