Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora u regionu najskuplja za život: Za četvoročlanu porodicu mjesečno potrebno 1,8 hiljada eura

U odnosu na druge zemlje regiona, koje nijesu u Evropskoj uniji, Crna Gora prednjači po troškovima

Troškovi života porasli su širom svijeta, na talasu nestabilnosti na svjetskim tržištima, rastuće inflacije, većih kamatnih stopa i implikacija ruske invazije na Ukrajinu.

Stranica Numbeo koja se bavi analizom troškova života u zemljama i gradovima širom svijeta ažurirala je podatke za 2023. godinu, koji jasno pokazuje gdje je život skuplji a gdje nešto jeftiniji, prenosi portal Investitor.

Podaci za zemlje regiona pokazuju da su troškovi života i pojedinca i prosječne četvoročlane porodice, isključujući zemlje EU i Šengenskog prostora – Sloveniju i Hrvatsku, u regionu najskuplji u Crnoj Gori.

Naime, prema podacima Numbea, prosječni troškovi života pojedinca u Crnoj Gori iznose 515 eura mjesečno, bez uračunate rente, dok je prosječnoj četvoročlanoj porodici mjesečno potrebno 1.802,6 eura mjesečno, takođe bez rente.

To je značajno niže od susjedne Hrvatske, u prosjeku 21 odsto, dok je život u Sloveniji u odnosu na crnogorski skuplji oko 33 odsto, prosječno.

U odnosu na druge zemlje regiona, koje nijesu u Evropskoj uniji, Crna Gora prednjači po troškovima.

Život crnogorskog pojedinca u odnosu na komšiju iz Srbije skuplji je oko 4,8 odsto. To znači da je prosječnom građaninu u Srbiji potrebno 25 eura manje za život nego u Crnoj Gori, dok je prosječnoj srpskoj porodici za iste potrebe potrebno 127 eura manje.

Ostale zemlje regiona su još jeftinije a kako te brojke izgledaju u tabeli, pogledajte ispod.

Foto: Investitor, podaci: Numbeo

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve