Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora sve atraktivnija za francuske turiste, cilj da ih bude preko 100.000

''Crna Gora još nije ostvarila puni potencijal u ovoj oblasti. Imate značajne resurse, očuvanu i raskošnu prirodu, predivne planine i obalu, ali i gastronomsku i enološku tradiciju što privlači sve više turista'' – rekao je Goncavles.

Crna Gora je sve atraktivnija turistička destinacija za francusko tržište, odakle je u 2018. bilo 77.000 gostiju, a cilj je da do 2020. broj francuskih turista u našoj zemlji bude veći od 100.000, rečeno je na okruglom stolu „Atraktivnost turizma Crne Gore na francuskom tržištu“, koji su organizovali Privredna komora i Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća.

Francuska je 6. svjetsko emitivno tržište, a treće u Evropi, sa potrošnjom od 29,1 milijarde eura. Izuzetan potencijal proizlazi iz veličine tržišta koje obuhvata 66 miliona ljudi koji imaju najveći broj dana godišnjeg odmora na svijetu prosječno 7,5 nedelja. Francuski gosti su spremni da se okrenu „novim“ destinacijama, a Crnoj Gori ide u prilog jer preferiraju aktivni odmor, što Crna Gora svojim nacionalnim parkovima, te potencijalima sjevera i juga može da im ponudi.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić je kazao da Privredna komora podržava i učestvuje u radu Udruženja-francusko crnogorskih preduzeća od osnivanja i pomaže realizaciju njegovih aktivnosti, sa željom da se poslovne veze sa Francuskom ojačaju, privrednici te zemlje zainteresuju za Crnu Goru i pokušaju da biznis interese realizuju u saradnji sa našom privrednom zajednicom.

Saveljić je istakao da su politička i kulturna saradnja sa Francuskom na značajno većem stepenu razvoja od privredne, te podsjetio na snažnu podršku koju ta država pruža evroatlantskoj perspektivi naše zemlje i regiona.

Ukupna robna razmjena dvije zemlje ima rastući trend – u 2018. iznosila 55,9 miliona eura, što je rast od 9,4% u odnosu na prethodnu. Investicije iz Francuske od 2010. do 2018. iznose 68,5 miliona eura. U 2018. one su iznosile 5,4 miliona eura.

”Prema podacima Monstata, u 2018. u Crnoj Gori je boravilo 77.079 francuskih turista, koji su ostvarili 388.693 noćenja, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 27% u broju turista, odnosno 34% više noćenja” – rekao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, Francuska aktivno promoviše Crnu Goru svojim građanima te je naveo da je francuski javni servis, u okviru serijala Echappées belles, producirao vjerovatno najatraktivnije dokumentarne filmove o našoj zemlji, koji su prikazivani tokom prethodne tri godine.

U ovim emisijama je sveobuhvatno obrađen turistički potencijal primorja, Skadarskog jezera, Prijestonice Cetinje i sjevera, kulturno-istorijsko nasljeđe, gastronomska i enološka ponuda, te gostoljubivost i otvorenost lokalnog stanovništva.

” Francuski turisti u Crnoj Gori iskazuju interesovanje za takozvani aktivni odmor, netaknutu prirodu sjevera” – kazao je potpredsjednik Komore.

Prvi savjetnik u Ambasadi Francuske u Crnoj Gori Laurent Goncavles ocijenio je da će aktivnosti Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, osnovanog 2017. pod njihovim pokroviteljstvom, još više osnažiti bilateralne odnose dvije države.

Prema njegovim riječima, turizam je adut naše zemlje kako za ekonomski razvoj tako i za pospješivanje međunarodne saradnje.

”Crna Gora još nije ostvarila puni potencijal u ovoj oblasti. Imate značajne resurse, očuvanu i raskošnu prirodu, predivne planine i obalu, ali i gastronomsku i enološku tradiciju što privlači sve više turista” – rekao je Goncavles.

Francuska može ekspertskom pomoći doprinijeti razvoju planinskog, izletničkog i ekoturizma, kao i rješavanju ekoloških pitanja, dodao je on.

”Nadamo se brzom završetku pregovora o ulasku Crne Gore u EU, što će doprinijeti jačim ekonomskim vezama sa Francuskom. Francuska je ponosna što podržava Crnu Goru na ovom putu” – kazao je predstavnik Ambasade.

Predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore Dragan Purko Ivančević je kazao da je francusko tržište uvijek bilo jako važno za Crnu Goru.

”Danas imamo solidnu prisutnost francuskog tržišta u Crnoj Gori. Ono je značajno, jer sezona može počinjati i završavati se sa gostima iz Francuske. U komunikaciji sa francuskim partnerima znamo šta je potrebno uraditi da bi se privukli turisti iz te zemlje i povećao promet. Potrebno nam je više velikih hotela, rizorta i kapaciteta u komplementarnom smještaju, jer Francuzi najviše vole da putuju na principu klupskog organizovanja” – kazao je Ivančević.

Naglasio je da turistički poslenici žele da prilagode ponudu zahtjevima francuskih turoperatora.

”Naši partneri iz Francuske žele da naša destinacija bude pripremljena za njihove turiste od marta do novembra. Tu mislim na komunalnu i opremljenost putne infrastrukture, te ukupnu pripremu turističkih mjesta, posebno izletničkih destinacija” – rekao je on.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović rekao je da crnogorski turizam iz godine u godinu pravi sve bolje rezultate.

”Prošle godine od stranih turista prihodovali smo nešto više od milijarde eura, a ukupni prihodi bili su 1,04 milijarde eura. Bilo je 204 hiljade gostiju više nego godinu ranije i takav rast očekujemo i u ovoj godini ”- smatra Davidović.

U 2018. 30 odsto gostiju je bilo iz zemalja EU. Francusko tržište je poraslo za 30 odsto, slično važi i za britansko, a njemačko 50 odsto. To je izuzetno važno jer je riječ o ekonomski najpotentnijim tržištima koje žele da privuku sve destinacije svijeta– naglasio je Davidović.

On se saglasio da je potrebno unaprijediti strukturu hotelskih kapaciteta, te istakao da se na tome radi. Potencirao je da je 51 odsto hotelskih kapaciteta kategorije četiri i pet zvjezdica, te da se očekuje povećanje broja kreveta u narednom periodu.

”Treba raditi na standardizaciji usluga, kako bi one bile što kvalitetnije” – rekao je Davidović.

Ministarstvo i NTO rade na još boljoj promociji crnogorskih potencijala da bi se ostvario cilj – cjelogodišnja turistička destinacija. Tome, između ostalog, doprinosi i prvo objavljivanje Michelinovog vodiča za Crnu Goru.

”Želimo da 2020. imamo šestocifren broj turista iz Francuske, mislim da je to ostvarljivo. Ubijeđen sam da ćemo i ove godine zabilježiti rekordne rezultate i broj gostiju iz EU podići na 35 odsto” – rekao je državni sekretar.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić kazala je da je francusko jedno od prioritetnih tržišta za Crnu Goru. Nacionalna i lokalne turističke organizacije, navodi, nastoje da najveći dio budžeta opredijele za promociju destinacije na prioritetnim tržištima.

”Francuski turisti najviše informacija o Crnoj Gori dobijaju putem interneta, a 45 odsto preko svojih rođaka i prijatelja” – rekla je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, aviopovezanost i kvalitet ponude preduslov su za dolazak gostiju u Crnu Goru.

”Na nama je da kvalitet ponude bude što veći kako bi gosti bili zadovoljni i ponovo se vratili ”– kazala je ona.

Prema njenim riječima, za 2019. su predviđene značajne promotivne aktivnosti na francuskom tržištu, učešće na konferencijama, studijske posjete francuskih novinara, radionice, a u toku su dogovori sa Top Gearom Francuska o realizaciji emisije u našoj zemlji.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, ocijenio je da je Crna Gora dostigla standarde što se smještaja tiče, ali da se još mora raditi na dostupnosti kao i na tome da što veći broj turističkih radnika nauči više stranih jezika, među kojima i francuski.

”Danas je Crna Gora spremna da primi najizbirljivijeg gosta i da ga isprati zadovoljnog” – rekao je Radulović.

On je naveo da francuski turisti dolaze u predsezoni, pogotovo kroz sindikalna putovanja velikih kompanija, a slabije individualno.

”Moramo da radimo sa individualcima i „napadamo“ tržište preko socijalnih mreža. Siguran sam da je Francuskoj Crna Gora idealna destinacija” – kazao je Radulović.

On je veliki optimista kad je turistička budućnost Crne Gore u pitanju, a posebno se osvrnuo na Budvu koja je prema njegovim riječima „biser turizma“ a može postati „dijamant“.

Profesor na Fakultetu za biznis i turizam Ivo Županović saopštio je da Budva čini preko 40 odsto turističkog prometa.

”Kada su u pitanju noćenja, preko 50 odsto ukupnog broja čine Srbija i Rusija, dok je francusko tržište, koje je jako zahtjevno, na nivou od 3,7 odsto” – naveo je Županović.

On je ocijenio da Crna Gora mora da se razvija u domenu aviodostupnosti.

”Takođe, neophodno je jačati privatni smještaj. Ja se zalažem za model difuznih hotela, jačanje osnovnih smještajnih kapaciteta kroz modele transformacije difuznih, integralnih i kondo hotela, da se stanogradnja konvertuje u hotelski kapacitet” – rekao je Županović.

To bi, kako je dodao, podiglo ukupan nivo smještajnih kapaciteta.

Lionel Sonigo, predsjednik Montenegro Resort Company, koja gradi projekat Porto Skadar Lake, ocijenio je da turisti sve više traže mir i čistu prirodu za odmor. Održivi turizam, prema njegovim riječima predstavlja povezivanje i ulaganje u lokalne zajednice, „prihvatanje strategija raznolikosti i inkluzije, te formulisanje zelene strategije za dugoročni uspjeh“.

”Sa brendom Oberoi Luxury Resort i Spa pružićemo im sve ove usluge i iskustva. Oberoi je prošle godine proglašen najboljim brendom luksuznih hotela. Njegov je koncept povratak prirodi ”– rekao je on.

Ivan Pavićević iz rizorta „Ruža vjetrova“ govorio je o trogodišnjoj uspješnoj saradnji sa francuskim turoperatorom TUI koji je obezbijedio 82 odsto popunjenosti kapaciteta u periodu od šest mjeseci. Smatra da su izazovi koji stoje pred crnogorskim turizmom, razvoj infrastrukture i kvalifikovana radna snaga koja poznaje strane jezike.

Na sastanku se čula i ocjena da je potrebno kreirati strategiju izučavanja stranih jezika u Crnoj Gori kako bi učenici sticali znanja koja odgovaraju potrebama turističke djelatnosti.

Ivan Kusovac , pomoćnik direktora Aerodroma Crne Gore, istakao je da se kontinuirano radi na tome da avio dostupnost Crne Gore bude sve bolja.

Željko Popović, Data Design, predstavio je aplikaciju E-commerce kao podršku razvoju crnogorskog turizma.

Elvir Luković iz Cocoon Events Management Group, koji se bavi organizacijom luksuznih događaja, smatra da Crna Gora treba da dalje razvija uslove koji odgovaraju visoko platežnim gostima. Predsjednik Odbora Ivančević, je napomenuo da se već radi na tome, te podsjetio da se grade resorti One & Only, Mamula, i drugi.

Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća zahvalio je Komori na organizaciji izuzetno značajnog okruglog stola i ponudio listu francuskih turoperatora svim crnogorskim turističkim poslenicima zainteresovanim za saradnju. On je insistirao da se u cilju bržeg rasta ove strateške privredne grane poboljša online dostupnost naše države.

U radu skupa učestovalo više od 60 crnogorskih i francuskih privrednika, predstavnika javnog i akademskog sektora, navedeno je u saopštenju PKCG.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve