Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora postaje energetsko čvorište ovog dijela Evrope

Vrijednost ove dvije investicije biće preko 100 miliona eura, a one su dokaz da Crna Gora postaje energetsko čvorište za ovaj dio Evrope s obzirom na to da postaji dugoročni potencijal za prodaju struje energetskim kablom

Privukla je Crna Gora i ove godine veliki broj stranih investitora. Tako je, kazao direktor Agencije za promociju stranih direktnih investicija Miloš Jovanović, raspisan tender za vjetroelektranu na Brajićima, a uskoro će i za solarnu u Podgorici na Veljem brdu.

Foto: NOVA M

Vrijednost ove dvije investicije biće preko 100 miliona eura, a one su dokaz da Crna Gora postaje energetsko čvorište za ovaj dio Evrope s obzirom na to da postaji dugoročni potencijal za prodaju struje energetskim kablom.

„Trenutna inves klima je povoljna. To znamo iz interakcije sa investitorima, pogotovo sa investitorima iz Evropske unije koji nam kažu da vide CG kao stabilniju državu i žele ovdje da razvijaju dugoročno svoje investicije. Što se tiče biznis barijera rekao bih da je najveća infrastruktura. Dakle da bi svi ostali mogli da se razvijaju, infrastruktura je prijeko potrebna, a Vlada radi na ulaganju u to, pogotovo počev od auto-puta preko svih ostalih infrastrukturnih projekata“, kazao je direktor Agencije.

Jovanović napominje da  je do jula ove godine priliv stranih direktnih investicija bio oko 440 miliona eura, dok se iz naše zemlje istovremeno odlilo oko 206 miliona.

„Što predstavlja neto priliv stranih direktnih investicija u iznosu od oko 242 miliona eura. Dakle to je povećanje od  23 posto u iznosu na isti period u 2018.godini. + (00.46) Zadovoljni smo veoma povecaćnjem priliva stranih direktnih  investicija. Prošle godine je bilo oko 858 miliona eura ukupan priliv, u ovoj godini za prvih 7 mjeseci oko 448 miliona eura, obično je da kraja godine uvijek veći priliv nego za prvu polovinu godine tako da do kraja godine“, naveo je.

Je li to posljedica stabilne političke ali i ekonomske situacije u Crnoj Gori?

JOVANOVIĆ: Na osnovu interakcije sa stranim direktnim investitorima zaključujemo da je njima od krucijalne važnosti ta politička stabilnost i ekonomski prosperitet i potencijal koji CG ima. Politička stabilnost jer vide da mi kao članica NATO savzea nemamo većih rizika tj da su se rizici zemlje smanjili u odnosu na prethodni period, što znači da su njihove investicije sigurnije domaćih tako i stranih investitora , a samim ulaskom u NATO savez mopgu da kažem da su se sve cijene nekretnina i ostzalih potencijalnih investicija povećale.

U koje se oblasti najviše ulaže i ko su najveći strani investitori u Crnoj Gori?

JOVANOVIĆ: Najviše se ulaže u sektore turizma, energetike i infrastrukture. Mi imamo investitore iz 110 zemalja svijeta. U ovoj konrektno godini prva dva mjesta što se tiče priliva stranih direktnih investicija pripadaju Mađarskoj i Rusiji, dok imamo povećanje io od svih ostalih evropskih zemalja, pogotovo onih koje su članice NATO saveza. Trenutno najveći projekti u našoj zemlji su u oblasti turizma na jugu ali i na sjeveru, gdje imamo najave i za velike hotelske komplekse. Takođe, investitiori su zainteroseovani za razvijanje poljoprivrednih potencijala Crne Gore, kako u oblasti stočarstva tako i u drvopreradi i i iskorišćavanju vodnih potencijala, dodaje Jovanović.
IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve