Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati nastavljaju uspješnu saradnju

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, delegaciju Crne Gore je predvodila šefica tog resora Dragica Sekulić, dok je UAE stranu predvodio ministar ekonomije Sultan bin Sajed al-Mansuri

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati nastaviće uspješnu bilateralnu saradnju, istaknuto je na sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Vlada Crne Gore i UAE, koja se održavala juče i danas u Dubaiju.

Sekulić u Dubaiju

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, delegaciju Crne Gore je predvodila šefica tog resora Dragica Sekulić, dok je UAE stranu predvodio ministar ekonomije Sultan bin Sajed al-Mansuri.

“Tokom zasijedanja navedene komisije razmatrani su konkretni modaliteti bilateralne ekonomske saradnje u sledećim oblastima: trgovina, investicije, turizam, mala i srednja preduzeća i inovacije, energetika, prosvjeta i nauka, poljoprivreda, kultura i saobraćaj”, naveli su u Ministarstvu.

Sekulić je kazala da su tokom sjednice razgovarali o daljoj ekonomskoj saradnju između Crne Gore i UAE.

“Osim što su UAE u 2017 i 2018. godini bili najveći investitori u Crnoj Gori saglasili smo se da postoji mnogo prostora da se saradnja nastavi kroz konkretne projekte u oblasti energetike, turizma, industrije, poljoprivrede. To je jako dobro partnerstvo koje godinama postoji u političkom, diplomatskom i svakom drugom smislu”, rekla je Sekulić.

Kazala je da su razgovarali o konkretnim projektima i da se nada da će kroz organizaciju Expo 2020, koji se ove godine održava u Dubaiju, imati priliku da prikažu sve ono što Crna Gora nudi. Pomenula je da su razgovarali i o mogućnosti uvođenja direktnog leta između Podgorice i UAE.

“Važno je pomenuti da UAE ulažu jako puno u sektor istraživanja i razvoja, posebno sa aspekta razvoja novih tehnologija, tako da sam im prenijela naše ideje koje se odnose na osnivanje Regionalnog Centra za hidrokarbonsku terepiju. To je dodatna prilika da saradjujemo i u oblasti nauke i istraživanja”, zaključila je ona.

Sultan bin Sajed al-Mansuri kazao je da se raduje saradnji između Crne Gore i UAE i da je Crna Gora veoma bliska narodu Emirata.

“Postoje strateške veze između ove dvije zemlje koje se godinama grade. Vidimo velike mogućnosti saradnje kroz turizam, trgovinu, poljoprivredu. Razgovarali smo o novoj potencijalnoj saradnji u oblasti inovacija, razvoju malih i srednjih preduzeća. Crna Gora će imati priliku da učestvuje na EXPO 2020 koji se održava u Dubaiju gdje će biti prilike da se predstave crnogorske kompanije i da prikažu ljepotu i mogućnosti Crne Gore”, kazao je minsitar ekonomije UAE.

Rekao je i da je prepoznajući povoljan investicioni ambjent i energetske potencijale u Crnoj Gori MASDAR, kao jedan od najvećih UAE investitora u oblasti obnovljivih izvora energije, saopštio da je zainteresovan za proširenje ulaganja u energetski sektor Crne Gore.

Na marginama Mješovite komisije Sekulić se susrela sa Sajed al-Mansurijem.

Nakon zasijedanja navedene Komisije, 4. marta 2020. godine potpisan je Protokol druge sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve