Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora i Australija žele snažniju saradnju

Vlada je prethodne skoro tri godine bila snažno posvećena ekonomskim reformama. Za rezultat imamo ekonomski rast od gotovo pet odsto, koji je među najvećim u Evropi, smanjenje stope nezaposlenosti od preko osam odsto, te oko 30.000 više zaposlenih

Crna Gora i Australija žele zajedno da rade na jačanju kako političkih bilateralnih odnosa tako i na učvršćivanju ekonomske saradnje, ocijenjeno je na sasatnku premijera Duška Markovića i ambasadorke Australije Rut Stjuart.

Duško Marković ,Rut Stjuart

“Vlada je prethodne skoro tri godine bila snažno posvećena ekonomskim reformama. Za rezultat imamo ekonomski rast od gotovo pet odsto, koji je među najvećim u Evropi, smanjenje stope nezaposlenosti od preko osam odsto, te oko 30.000 više zaposlenih”, rekao je Marković.

Govoreći o značajnim ulaganjima u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, Marković je ukazao na opredjeljenje Vlade ka održivom razvoju, uz očuvanje životne sredine.

Sagovornici su se saglasili da u turizmu postoji prostor za jačanje privredne saradnje, ali da potencijala ima i u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane.

Na sastanku je razgovarano i o situaciji u Crnoj Gori i regionu u kontekstu evropskih integracija. Marković je istakao nedvosmislenu orjentisanost naše države ka Evropskoj uniji i dodao da ćemo intenzivno raditi na ispunjavanju evropske agende. Australija će, kako je kazala ambasadorka Stjuart, pružiti kontinuiranu podršku u tom pravcu.

Uloga Crna Gore u NATO-u ocijenjena je pozitivnom i pohvaljen je njen doprinos očuvanju vrijednosti Alijanse svuda gdje ona brani mir i bezbjednost. U tom kontekstu, Crna Gora se kao članica posebno zalaže za dalje jačanje partnerstke saradnje Australije i Saveza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve