Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora emitovala 500 miliona eura vrijedne obveznice

Crnogorske obveznice su realizovane uz period dospijeća od 10 godina po kamatnoj stopi od  2,55 odsto, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu.

Crna Gora juče je uspješno emitovala 500 miliona eura vrijedne obveznice po najpovoljnijim uslovima do sada.

Ilustracija

Naime, crnogorske obveznice su realizovane uz period dospijeća od 10 godina po kamatnoj stopi od  2,55 odsto, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu.

“Na ovaj način investitori su iskazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlanskih integracija. Potvrda dobrim rezultatima ukazuje ostvarena ukupna potražnja za crnogorskih hartijama od vrijednosti, imajući u vidu da je ponuda investitora  trostruko više premašivala iznos transakcije, dostižući maksimum od preko 1,8 milijardi eura”, saopštili su iz ministarstva finansija.

Takođe, kako dodaju, imajući u vidu da je interesovanje iskazalo preko 190 investitora iz različitih krajeva svijeta, crnogorska obveznica ostvaruje značajno interesovanje na međunarodnom tržistu hartija od vrijednosti.

“S tim u vezi, geografski posmatrano emisija je u značajnoj mjeri diferzifikovana, uz iskazano značajno interesovanje investitora iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope, Sjedinjenih Američkih država, Azije. S druge strane, najzastupljeniji su bili institucionalni investitori, odnosno investicioni fondovi, osiguravajuća društva, komercijalne banke”, navode oni.

Iz Ministarstva ističu da je postignut značajan uspjeh na međunarodnom tržištu kapitala ostvarujući najpovoljnije tržišne uslove koje je Crna Gora ostvarila od prve emisije crnogorskih međunarodnih hartija od vrijednosti.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve