Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora će biti u vrhu po investicijama u turizmu

U intervju za Vikend novine državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović precizira da se broj evidentiranih gostiju procjenjuje na oko 2,6 miliona, a noćenja na oko 14,5 miliona

Nikada u svojoj istoriji crnogorski turizam nije za godinu dana imao 400.000 turista i milion i po noćenja bolji rezultat, kao što se to dogodilo 2019.

Damir Davidović

U intervju za Vikend novine državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović precizira da se broj evidentiranih gostiju procjenjuje na oko 2,6 miliona, a noćenja na oko 14,5 miliona.

“U 2019. godini od boravišne takse očekujemo prihod od 9,5 miliona eura milion i po više nego prošle godine, a za 50 odsto više nego 2016. Turistička taksa i članski doprinos u prvih 11 mjeseci naplaćeni su u iznosu od po 1,8 miliona eura. Ukupne prihode od turizma od inostranih i domaćih gostiju očekujemo na nivou većem od 1,1 milijarde eura, što će biti snažan rast u odnosu na 2018. od gotovo deset odsto”, dodao je on.

Kad su u pitanju kapaciteti, sada je oko 25.000 kreveta odnosno 56 odsto u hotelima sa četiri i pet zvjezdica, što smatra rezultatom za ponos. Uz to podsjeća da će naredne godine u našoj zemlji biti otvoren prvi evropski One&Only i novi Ritz Carlton hoteli.

“Skijališta Crne Gore pokazuju snažnu posvećenost Vlade u stvaranju novog generatora turističke privrede, novih radnih mjesta i ukupnog unapređenja standarda građana na sjeveru.

Otvaranje prve dionice autoputa je ključna infrastrukturna pretpostavka da će svi projekti bilo da se realizuju iz kapitalnog budžeta ili su privatne investicije iskoristiti svoj puni potencijal. To stvara priliku za domaće preduzetnike i kompanije da pronađu svoje mjesto i nove izvore prihoda”, dodao je sagovornik Vikend novina.

Davidović očekuje da će i ova godina donijeti dobre rezultate, te da su najavljeni projekti “dio procesa koji treba da dovede do pune zrelosti naše destinacije i stvori uslove za ostvarivanje njenog punog potencijala”.

Na koliko se, prema raspoloživim podacima, procjenjuje ukupan broj turista i noćenja u Crnoj Gori na kraju prošle godine?

Davidović: Za nama je rekordna godina i to ne samo po ostvarenim rezultatima, već i po snažnom tempu rasta koji je, kada su u pitanju fizički pokazatelji, do sada nezabilježen. Nikada u svojoj istoriji crnogorski turizam nije jedne godine u odnosu na prethodnu imao rezultat koji je za oko 400.000 turista i više od milion i po noćenja bolji nego godinu ranije. Godinu završavamo sa oko 2,6 miliona evidentiranih turista i oko 14,5 miliona ostvarenih noćenja.

Turistička godina za nama u svakom segmentu je pokazala kontinuiran rast. U crnogorskim hotelima imaćemo više od 1,25 miliona turista koji su ostvarili oko 4,7 miliona noćenja. Nakon prošle godine, kada smo prvi put u crnogorskim hotelima imali preko milion turista, ove ćemo imati za oko 200.000 gostiju i oko 500.000 noćenja bolji rezultat.

Koliki su prihodi državnog i lokalnih budžeta od različitih taksi za 2019. godinu?

Davidović: Kada govorimo o namjenskim prihodima, posebno smo zadovoljni rastom koji j e u kontinuitetu ostvaren u naplati boravišne takse posljednje tri godine. U 2019. godini u tom segmentu očekujemo prihod od 9,5 miliona eura preko milion i po više nego prošle godine, a za 50 odsto više nego 2016. U apsolutnim iznosima to nije veliki prihod za crnogorski turizam, ali ne treba da zaboravimo da su to sredstva koja se u najvećoj mj eri koriste za promociju naše destinacije, kako na državnom, tako i lokalnom nivou. Njihovim korišćenjem obezbjeđujemo dalji rast turizma u svim segmentima, te unapređujemo prisustvo naše destinacije na najznačajnijim, ekonomski najsnažnijim i, rekao bih, nama prirodnim emitivnim tržištima odakle treba da stigne rast u narednoj deceniji.

Drugi namjenski prihodi, kao što su turistička taksa i članski doprinos, takođe bilježe pozitivan trend. Oba prihoda su u prvih 11 mjeseci prošle godine naplaćena u iznosu od po 1,8 miliona eura. Prema podacima Poreske uprave, tokom ljetnje sezone bili smo svjedoci da su i fiskalne obaveze u kontinuitetu bile bolje naplaćene u opštinama u kojima je turizam najznačajnija privredna djelatnost, a u poređenju s 2018. i planom za tu godinu.

Ukupne prihode od turizma od inostranih i domaćih gostiju očekujemo na nivou većem od 1,1 milijarde eura, što će biti snažan rast u odnosu na 2018. godinu od gotovo deset odsto. Svaki kvartal je zabilježio rast prihoda, a očekujemo da se to pokaže i da će platni bilans u crnogorskom turizmu prvi put u istoriji biti pozitivan u iznosu većem od milijardu eura.

Šta biste označili kao ključne događaje tokom nove rekordne godine za crnogorski turizam?

Davidović: Nekoliko je stvari obilježilo turističku 2019. godinu. Na prvom mjestu, otvaranje 49 novih hotela sa više od 3.700 novih ležajeva. Danas u Crnoj Gori imamo oko 25.000 kreveta u hotelima sa četiri i pet zvjezdica, što znači da je preko 56 odsto svih hotelskih kreveta u objektima visoke kategorije. I to je rezultat za ponos!

Sve veće investicije u hotelijerstvo znak su povjerenja u sazrijevanje naše turističke destinacije. Značajno je sveukupno unapređenje ponude u svim segmentima, iako tu ostaje značajan prostor za dalje unapređenje u narednom periodu. Istakao bih i nikada veću aviodostupnost. Tako su naši aerodromi prošle godine bili povezani sa dvostruko većim brojem destinacija nego 2016. Dugoročan rast obezbjeđuje se investicijama u infrastrukturu, pa brojni projekti koji se realizuju na sjeveru stvaraju uslove za materijalizaciju naših potencijala u ovom dijelu zemlje koji podrazumijeva i najave nikad većih ulaganja u hotele i drugu turističku infrastrukturu i suprastrukturu. Investicije u velike razvojne projekte na Primorju realizuju se nesmanjenom brzinom. Najavljeno je i da će Crna Gora postati dom jednom od najznačajnijih hotelskih brendova na svijetu Ritz Carlton, koji je dio najmoćnije svjetske hotelske kompanije Marriott. Nikad snažnija borba državnih i lokalnih organa protiv sive ekonomije na svim nivoima u turizmu imala je jak uticaj na rezultate, ali naredne godine očekujemo da ona bude još snažnija.

Osim prve dionice auto-puta Smokovac Mateševo, koje investicije se mogu smatrati najznačajnijim u razvoju novog turističkog proizvoda Crne Gore?

Davidović: Na prvom mjestu su svakako ukupne investicije koje se realizuju u infrastrukturu. Skijališta Crne Gore koja se grade u kontinuitetu pokazuju snažnu posvećenost Vlade u stvaranju novog generatora turističke privrede, novih radnih mijesta i ukupnog unapređenja standarda građana na sjeveru. Značaj otvaranja prve dionice auto-puta je ključna infrastrukturna pretpostavka da će svi projekti bilo da se realizuju iz kapitalnog budžeta ili su privatne investicije iskoristiti svoj puni potencijal.

Nikad značajnije prisustvo nekih od najvećih brendova iz oblasti luksuznog turizma i najava dolaska novih svake godine doprinosi stvaranju potrebe za novim oblikom ili nivoom turističkih usluga. To, sa druge strane, stvara priliku za domaće preduzetnike i kompanije da pronađu svoje mjesto i nove izvore prihoda. Ne smijemo zaboraviti velike razvojne projekte na jugu zemlje: Porto Novi, Porto Montenegro i Luštica Bay, koji su značajno unaprijedili naš ukupan turistički proizvod i to nastavljaju da rade.

Koji bitni događaji će ove godine doprinijeti turističkoj atraktivnosti Crne Gore?

Davidović: Već ovog mjeseca Crna Gora je zemlja-partner na sajmu turizma u Štutgartu. Prvi put imamo takvu ulogu na nekom od najvećih turističkih događaja u Evropi. U pitanju je sajam aktivnog turizma i posjetioci, kojih tamo svake godine bude oko 250.000-300.000, upravo traže prirodu i turistički proizvod koji mi možemo veoma kvalitetno da ponudimo.

Vjerujem i da će najavljeno otvaranje prvog One&Only hotela u Evropi sredinom godine znatno doprinijeti prisustvu Crne Gore na mnogim adresama promocije gdje do sada nijesmo bili zastupljeni. Zrelost tržišta i trend unapređenja usluge koji se nastavlja, bolja i kvalitetnija ponuda takođe će dati snažan doprinos. I unapređena promocija svakako će podići atraktivnost Crne Gore kao turističke destinacije. Očekujemo dobru godinu i sve ključne stvari posmatramo kao dio procesa koji treba da dovede do pune zrelosti naše destinacije u svim segmentima, a time i da stvori uslove za ostvarivanje punog potencijala.

Koje investicije u turistički sektor i u kojem iznosu nas očekuju u 2020. godini?

Davidović: Već smo se osvrnuli na one najznačajnije čija se realizacija nastavljaju i u ovoj godini. Uz to, očekujemo snažan zamah investicija u najavljene hotele na sjeveru, čime će se ne samo udvostručiti broj kreveta u najkvalitetnijim objektima hotelskog smještaja, već će sjever Crne Gore, odnosno naši zimski centri dobiti prve hotele sa pet zvjezdica, čija gradnja je započeta ili se očekuje da ona počne na proljeće, kada to dozvole vremenski uslovi. U odnosu na veličinu turističkog tržišta, siguran sam da će Crna Gora biti u vrhu po investicijama ne samo u Evropi.

Šta se dešava sa nezavršenim i napuštenim turističkim projektima, poput hotela As u Perazića Dolu ili hotela Planinka i Jezera na Žabljaku?

Davidović: Realizacija projekata koje navodite svakako bi bila od velikog interesa za crnogorski turizam. Oni se nalaze u različitim situacijama. Kada je u pitanju hotel As, poznato je da je krajem marta prošle godine Privredni sud prihvatio plan reorganizacije, čiji rok je pet godina. U tom periodu nije predviđena prodaja imovine stečajnog dužnika, završetak rekonstrukcije ili obezbjeđenje sredstava.

Za hotel Planinka pokrenut je parnični postupak pred Privrednim sudom za naknadu štete u iznosu vrijednosti otuđene imovine ovog objekta. I taj postupak je tek počeo. Takođe, podnijeta je krivična prijava protiv katastra opštine Žabljak zbog nesprovođenj a upisa zabrane raspolaganja.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je krajem oktobra 2017. godine urbanističkotehničke uslove za hotel Jezera, kojima su stvoreni uslovi za izradu projektne dokumentacije. Krajem iste godine osnovana je kompanije Ahton Ski Resort Žabljak, koja treba da realizuje ovu investiciju. Ipak, ulaganja još nijesu počela jer je, po navodima investitora, u toku rješavanje pitanje eksproprijacije zemljišta za potrebe puta i parkinga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve