Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora bi korišćenjem tečnog prirodnog gasa ojačala ekonomiju

Rečeno je danas na Radionici o mogućnostima korišćenja kontejnerizovanog tečnog prirodnog gasa manjeg obima u jugoistočnoj Evropi

Crna Gora bi korišćenjem tečnog prirodnog gasa ostvarila značajne benefite u pogledu jačanja svoje ekonomije, obezbjeđenja energetske sigurnosti i smanjenja zagađenja, rečeno je danas na Radionici o mogućnostima korišćenja kontejnerizovanog tečnog prirodnog gasa manjeg obima u jugoistočnoj Evropi.

Rajnke je kazala da bi tečni prirodni gas učinio Crnu Goru stabilnijom u energetskom sektoru na Zapadnom Balkanu

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kazala je da je to tema koja je poznata već deceniju, međutim još ništa nije urađeno konkretno u regionu.

“Crna Gora može biti sjajan izbor za zemlju koja bi možda prva počela sa jednim takvim pilot projektom, u vidu neke vrste pripreme za tržište gasa u Crnoj Gori”, rekla je Sekulić.

Ministarka je navela da je protekla decenija bila jedan od najbrže mijenjajućih perioda u energetskoj istoriji.

“Vjerujem da ćemo na radionici proširiti svoja znanja i svijest o tim temama. Imaćemo prilike da čujemo prezentacije o tečnom prirodnom gasu, njegovom prevozu, planu gasifikacije, odnosno potrošnje energije u teškoj industriji”, saopštila je Sekulić.

Ona je kazala da će radionica baciti svijetlo na inovativan pristup koji se tiče energetskih rješenja malog obima kada je u pitanju ekspanzija korišćenja prirodnog gasa u zemlji.

Američka ambasadorka, Džudi Rajzing Rajnke, kazala da bi tečni prirodni gas učinio Crnu Goru stabilnijom u energetskom sektoru na Zapadnom Balkanu.

“Crna Gora postaje energetsko čvorište za region Zapadnog Balkana, čemu je doprinjela progresivna politika Vlade Crne Gore u oblasti energetike, kao i podrška internacionalnih investicionih institucija”, ocijenila je Rising Reinke na radionici koju su organizovali Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Američkom ambasadom i Ministarstvom energetike Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ona je saopštila da je u industriji došlo do sve veće upotrebe fosilnih goriva.

“Kako se Evropa udaljava od tih prljavih izvora energije vrata su sada širom otvorena za mogućnosti da se okrenemo čistim izvorima energije, kao što je tečni prirodni gas”, smatra američka ambasadorka.

Prema njenim riječima, postoji nekoliko ključnih prednosti korišćenja prirodnog gasa u ekonomiji, ako Crna Gora odluči da ide u tom pravcu.

“Ključna prednost je što vašoj zemlji obezbjeđujete energetsku sigurnost. Time biste diverzifikovali svoje snabdjevanje energijom i ubrzali put ka evroatlanskim integracijama”, kazala je Rajnke.

Prednost je i, kako je rekla, smanjenje zagađenja odnosno pozitivan uticaj na životnu sredinu. Tečni prirodni gas ima velike prednosti u poređenju sa drugim fosilnim gorivima i ima niže emisije ugljen-dioksida, odnosno sumpor-dioksida.

“Benefiti su očigledni. Tečni prirodni gas bi ojačao crnogorsku ekonomiju. Podrazumijeva se da će vlasnici biznisa željeti jeftnije energetske izvore koji su raspoloživi i čistije izvore goriva”, saopštila je ona.

Ona je kazala da Crna Gora ima prirodni potencijal, odnosno Luku Bar, čime bi država mogla postati distributivno čvorište za tečni prirodni gas za čitav zapadni Balkan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve