Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Coworking prostori u regionu uspješno odolijevaju izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa

Aktivnosti u regionu kada je coworking zajednica u pitanju,dodaju , su bile dosta slične u proteklih godinu dana

Juče je održan CODE on Meet up: Coworking nakon pandemije, stagnacija ili rast? koji je po prvi put bio u online formatu, saopšteno je iz Tehnopolisa.

“Koronavirus je donio promjene u svim sferama naših života, neminovno mijenjajući i naše radne navike. Coworking prostori okupljaju vrlo specifičnu vrstu ljudi, preduzetnike, kreativce i freelance-re koji su birali stimulativno poslovno okruženje, koje im pruža priliku za umrežavanje, a opet im daje dovoljno slobode i prostora koji im je potreban. Kao takvi, coworking prostori su pred sobom imali velike izazove u prethodnom periodu”, napominju u saopštenju.

O preprekama sa kojima se suočavaju coworking prostori kod nas i u regionu govorila je sjajna ekipa i to Nenad Stojanović – osnivač Deli – prostora za kreativno delovanje iz Niša i predsjednik Coworking Asocijacije Srbije; Miroslav Mijatov – osnivač i suvlasnik prvog coworking prostora u regionu, Smart office iz Beograda; Ilija Kaluđerović – serijski preduzetnik i inovator koji je osnovao NEST coworking iz Podgorice; i Jovana Musić – direktorica HUB387 iz Sarajeva. Pored njih, riječi je bilo i o CODE HUB-u Nikšić, coworking prostoru koji se nalazi u zgradi IPC Tehnopolis.

Aktivnosti u regionu kada je coworking zajednica u pitanju,dodaju , su bile dosta slične u proteklih godinu dana.

“Iako smo imali uspona i padova u HUB387, uprkos lošim prognozama nijesmo imali većih problema sa postizanjem održivosti”, kazala je Musić.

Ona vjeruje da je razlog za to činjenica što u sklopu njihovog coworking prostora postoji i Akademija387 koja pruža edukacije iz različitih oblasti, pa na taj način imaju više izvora prihoda koji su im pomogli da funkcionišu u vremenu globalne pandemije.

“Nenad ističe da je u Nišu stanje bilo složeno, ali da je već značajno porastao broj coworkera koji se vraćaju u Deli. Kao i regionalne kolege, u prethodnoj godini su radili virtuelne edukacije, podcast-ove i druge online formate, koje im je situacija dozvoljavala. Jednogodišnja izolacija i nedostatak stvarne komunikacije sa ljudima, doveli su do toga da korisnici imaju potrebu za zajedničkim radom, projektima i druženjem, pa se coworking zajednica polako okuplja”, doaju u saopštenju.

Istog je mišljenja i Mijatov, koji navodi da su izazovi sa kojima su se sreli u Smart office-u bili veoma veliki, ali se nadaju skorom prevazilaženju krize.

“Nest coworking prostor je svoje prostorije otvorio neposredno prije uvođenja lockdown-a u Crnoj Gori, pa su imali značajne teškoće u prethodnoj godini. Ipak, to vrijeme su iskoristili pribavljajući različite licence, kako bi u narednom periodu mogli da odgovore potrebama zajednice na što bolji način”, kazao je on.

Kada je o podršci riječ, napominje Mijatov, zajedničko cijelom regionu je izostanak bilo kakvog vida državne pomoći, koja bi u vrijeme globalne pandemije bila značajna za coworking prostore.

“U Srbiji su trenutno utoku pregovori sa predstavnicima Vlade, kako bi se pronašlo rješenje koje će pomoći coworking zajednici da stane na noge i smanji gubitke koje su imali u prethodnom periodu”, ističe on.

Kao mogućnosti za dalji razvoj, panelisti vide umrežavanje sa turističkom zajednicom i uključivanje coworking prostora u turističku ponudu grada, kako bi privukli digitalne nomade.

“Smatraju da sve regionalne zemlje imaju dobre predispozicije da budu aktraktivne lokacije za ovu vrstu turista, ali je potrebno kreirati kompletnu ponudu u skladu sa potrebama tržišta. Posebno naglašavaju da su usluge „virtuelnih kancelarija“ u regionu sve popularnije, te da je to koncept koji je poželjno promovisati i u narednom periodu”, poručuje se u saopštenju.

Nadaju se da će u budućnosti države regiona kroz nacionalne strategije prepoznati značaj koji coworking zajednice imaju za razvoj inovativne i startap kulture, da će imati sluha za podršku koja im je potrebna i razmišljati u pravcu otvaranja tržišta za digitalne nomade i potencijalno kreiranje „digitalne vize“, po uzoru na brojne svjetske destinacije.

“Do tada, sa izazovima koji se pred coworking zajednice postavljaju, boriće se dobrim, kvalitetnim i inovativnim idejama, kojih u ovom sektoru ne fali”, naglašavaju.

Događaj je organizovan u okviru projekta ,,Unaprijeđenje saradnje za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja’’ – 2CODE, koji je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske Unije, u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, za finansijski period 2014-2020.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve