Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

CKB BANKA (2): Šta bi radio Tamaš Kamaraši da može vratiti vrijeme?

Pal Kovač je smijenjen sa funkcije glavnog izvršnog direktora CKB banke krajem septembra 2021. godine. Dobio je otpremninu, kako nezvanično saznajemo, a imovinski karton potvrđuje, od oko milion eura. ''Srpski faktor'' ga je udomio u bordu Montenegroworks-a, što zaslužuje posebnu temu.

Šta bi radio Tamaš Kamaraši, glavni izvršni direktor CKB banke, da može vratiti vrijeme, jedno godinu unazad, nikad nećemo saznati. Ali znamo što ne bi.

Sigurno NE BI prihvatio ponudu koju je dobio do Mikloša Nemeta, predsjednika borda CKB banke, ili možda od Šandora Čanjija, predsjednika i glavnog izvršnog direktora OTP banke – lično, da neuspješnog Pala Kovača zamijeni na mjestu prvog čovjeka crnogorske podružnice.

Sigurno se 17. septembra 2021.godine NE BI smješkao tokom inauguracione posjete guverneru Centralne banke Crne Gore, na koju je došao zajedno sa Nemetom i tada već bivšim Kovačem. NE BI prihvatio namještenje u Crnoj Gori, makar ga koštalo karijere u OTP.

Tamaš Kamaraši

Jer ono što ga je dočekalo u Podgorici, košta ga sigurno mnogo više – stresa, bijesa, neprospavanih noći, zdravlja… Tako bar tvrde upućeni iz njegovog privatnog i poslovnog
okruženja.

Pal Kovač je smijenjen sa funkcije glavnog izvršnog direktora CKB banke krajem septembra 2021. godine. Dobio je otpremninu, kako nezvanično saznajemo, a imovinski karton potvrđuje, od oko milion eura. “Srpski faktor” ga je udomio u bordu Montenegroworks-a. Ovo zaslužuje posebnu temu.

Dobro upućeni su smjenu Kovača najavljivali još nakon završetka procesa spajanja CKB i Podgoričke banke Societe Generale. Nije dobro spojio banke. Od početka rada “spojene” banke na vidjelo su izašli svi propusti koje je rukovodstvo CKB, na čelu sa Kovačem napravilo. A bilo je ih je dosta.

Prema našim izvorima, Kovač je smijenjen jer je nekad najveću banku u Crnoj Gori doveo na rub očaja. Veliki broj zatvorenih računa – čitaj bjekstvo klijenata iz banke, pad plasmana i čisti gubitak jun’20 – jun’21, kao posljedica katastrofalno odrađenog spajanja banaka i nepotističkog procesa izbora kadra za CKB banku, “rezultati” su o kojima je od strane više zaposlenih obaviještena centrala u Budimpešti, a koji su mu potpisali smjenu. Nijedan izvršni direktor nekadašnje Podgoričke banke nije želio da radi u novoj banci, da odgovara Palu Kovaču…

Isti izvori tvrde da je Kovač gotovo sve aktivnosti oko spajanja banaka prepustio najbližim saradnicama, Branislavi – Maji Vukčević i Sandri Kordić, koje nijesu bile kompetentne niti su objektivno pristupile procesu selekcije. Štaviše, navode da su najbolji kadrovi iz obje banke bili, na ovaj ili onaj način, “motivisani” da odu. Da je redukovan broj poslovnica i zaposlenih u njima, kao i u većini ostalih službi u banci kao cjelini.

Kordić, Vukčevič, Kovač

U tim uslovima nije se mogao kvalitetno servisirati narasli broj korisnika (ukupan broj
zaposlenih spojene banke – 520, manji je od broja zaposlenih u CKB prije procesa spajanja 575!?)… Sve to za posljedicu imalo veliki broj ugašenih računa klijenata i gubitak banke. Ali i masne bonuse za spajanje akterima…

Tek kasnije su isplivale zloputrebe zaposlenih, kojima je banka, na ovoj ili onaj način, oštećena za oko 18 iliona eura, uglavnom u mandatu Kovača, Vukčevićke i Kordićke.
Kovač nije jedini koji je dobio otkaz. Od 31. marta njegova “desna ruka”, Maja Vukčević, izvršna direktorica za HR, korporativne poslove i bezbjednost, takođe je otpuštena iz CKB banke. Ista sudbina čeka i treću članicu “trijumvirata spajanja” Sandru Kordić. Izvršnoj direktorici za poslovanje sa fizičkim i pravnim licima samo je porodiljsko odsustvo odložilo otkaz za još desetak mjeseci. Inače je izbrisana sa liste izvršnih direktora sa zvaničnog sajta banke. Kordićkin prvi saradnik, Goran Lakić, koji je imao zaduženje za vodi računa o mreži filijala, takođe je morao otići, upravo zbog loše kontrole rada filijala.

Poslije perioda “čuđenja” novi glavni izvršni direktor CKB banke morao je reagovati. Situacija koja je izmakla kontroli događa se u peridu kad on već pola godine rukovodi bankom. Ako je dio zloupotreba u filijali Bar i Sektoru za privatno bankarstvo, da napišemo, naslijedio, posljednja pljačka od oko 100.000€, te još neke “sitnije” dogodile su se u njegovom full mandatu. I onda je logično da i njemu i dobro reputaciono pogođenoj banci, odgovara – ćutanje.

Kamaraši je u pokušaju da vadi kestenje iz vatre, kako saznajemo, krenuo u pravcu marginalizovanja kadrova CKB i promovisanja na odgovorne pozicije kadrova bivše Podgoričke banke Societe Generale.

Prvo je obavljao razgovore sa dijelom najviših rukovodioca PG banke, koji su uz otpremnine od po 36 bruto plata napustili banku prije spajanja. Nudio im je povratak na pozicije, uz određene uslove. Redom su ga “iskulirali”. Takođe, je razgovarao i sa pojedinim bivšim zaposlenim CKB banke, koje je “trijumvirat spajanja” smatrao nepotrebnim, sa istim ishodom.

Za sad mu uspijeva da jedino kadrove srednjeg menadžmenta PG banke promoviše na pozicije na koje Pal Kovač, Maja Vukčević i Sandra Kordić nijesu smatrali da im pripadaju…
Onda se okrenuo cijenjenim bankarima u Crnoj Gori.

Ponudu da od juna mjeseca bude član upravnog odbora, prihvatio je Dino Redžepagić, aktuelni član upravnog odbora NLB banke.  Redžepagić slovi za karijernog, sjajnog bankara, koji je u NLB ostavio veliki trag i lični pečat. NLB je, za razliku od CKB, uspješno odradila proces spajanja sa kupljenom Komercijalnom bankom. Redžepagić je
opet, ukupno preko deceniju, ostao na poziciji drugog čovjeka NLB. Tako je trebalo biti makar do 2025.godine jer je top menadžment NLB dobio novi četvorogodišnji mandat.

Poznato je na bankarskom tržištu da je CKB banka najizdašnija kad su u pitanju zarade članova najužeg rukovodstva. Prema saznanjima našeg portala, aktuelna razlika je makar duplo u korist CKB banke. U tome treba tražiti motivaciju Redžepagića da prihvati ponudu da “uskoči u brod koji tone”. Jer sve što uradi može biti samo na bolje.

Feljton se nastavlja nakon vaskršnjih praznika.

U utorak čitajte: Klijenti nervozni, radnici izigrani – Uprava pokupila “kajmak”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

26 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Banka
21.04.2022-11:21 11:21

Test je odlican i sve je istina.
Bravo!

Bruno
21.04.2022-11:35 11:35

Nesto se ne sjecam da je neko pominjao ona dva miliona datih kredita koriscenjem falsifikovanih pecata u poslovnici ADICO u Gintasu. Ne treba informacije selektivno davati!!!

Stela Boskovic
21.04.2022-12:21 12:21

A sto je rozajcem Davorom Dobricaninom koji vise radi protiv interesa radnika CKB-a nego samo rukovodstvo?

Life
21.04.2022-14:14 14:14

Hahahahaha niko se nije usrećio sa Redžepagićem…

Mada je ovaj dio bolji od jučerašnjeg…

Life
21.04.2022-14:18 14:18

I nije ga srpski faktor udomio u onu besmislenu firmu, MNE works, nego drugarica iz irf da sebe spasi…

Ckb zaposleni
21.04.2022-15:09 15:09

Konačno da se čuje glas istine i pravde! . Savjesni radnici su proganjani zbog ukazivanja na greske i neznanje rukovodstva.
Mislite da mozete da proganjate časne ljude jer nijesu nemoralni dvorski poltroni?
Okruzili ste se nemoralom da biste vi ispali moralni i neznanjem da biste vi ispali pametni. Fuj!

Sandra
21.04.2022-16:25 16:25

Za sve ovo odgovorni su : Sandra Kažić,Maja Vukčevići,a pobajviše Goran Lakić koji je vrlo dobro znao šta se dešava u mreži. Ostavljali su samo podobne ili neznalice koje ih ne umiju kontrolisati ili se protiv ovih nepočinstava pobuniti.

Sandra
21.04.2022-16:30 16:30

Za sve ovo odgovorni su Sandra Kordić,Maja Vukčević i Goran Lakić.
Znali su dobro šta se dešava u mreži,ostavili su samo sebi podobne ili neznalice. Pošteni svijet koji zna posao poslali su kući ,uz prijetnje i otpremninu.
Sramno. Sva nepočinstva vode ka njima.

Pg zaposleni
21.04.2022-16:30 16:30

Pisite malo o Zani Djurovic koja je protjerana iz Nlb banke, zbog nezakonite cijene rada koju je dovela Maja Vukcevic da bi sprovela nezakonite odluke po Ckb-u.

gagi
21.04.2022-19:14 19:14
Reply to  Pg zaposleni

Maja Vukceviic je “pekla zanat”kod Milke Ljumovic i Bose Tatar koje opljackase CKB banku 4-5 miliona i “ispadose”prave-zdrave zahvaljujuci bratu Milke Ljumovic Don Mikeliju Perovicu lupezu krivoustom sa svojim “prijetnjama ii mitom”prema sudskim organiima.

Oceanic
22.04.2022-11:37 11:37
Reply to  gagi

Milka i Bosa nijesu bas mogle da pljackaju svoju banku. Ovo je besmisleno sto si napisao.

Sandra
21.04.2022-16:38 16:38

Sindikat na čijem su čelu bili Davor Dobričanin (dobri i pomalo pošteni),i Milovan Miliačić ,nije uradio ništa da zaštiti interese zaposlenih. Naprotiv! Radili su po direktivi! Otpremnine su uzete pod prisilom Sandre,Gorana,Maje. Čist dokaz za to je,što je većina bivših zaposlenih pošla sa otpremninama koje su manje nego njihova kreditna zaduženja !!! Prijećeno je tehnološkim viškom,a pribjegla bi ta garnitura namještaljkama,da se bilo ko drznuo da ostane mimo njihove volje-odluke.

Muceniradnik
21.04.2022-18:52 18:52

da vrate Sandra i Maja auta koja voze u bančinom vlasništvu, kad nijesu dio Ckb-a. Neka se svojim perjem kite, a ne tuđim. Smanjiti troškove Tamašu. Provjeri kome su sve telefone kupovale, kao i račune za telefone koje banka plača dok je neko na bolovanju a ne da gledas koliko ko papira troši.

Alibaba i 40 razbojnika
21.04.2022-19:03 19:03

Toj druzini pripada i Ivan Vucinic. I on je ukljucen bio u sve te aktivnosti. On im je bio logisticka podrska preko njihovog IT-a.

gagi
21.04.2022-19:09 19:09

A sto su ove dvije zinule ka da zube plombiraju,ma ni se cini da trenuto lelecu iz svega mozga.

Manja
21.04.2022-19:35 19:35

Sve što je trebalo da se završi za banku a protiv radnika, tu je bio njihov glavni štih, Rozajac, Davor Dobricanin…a je li Milovan znao…?

Manja
21.04.2022-19:38 19:38

Ivan je mala maca za Maju Krstic,koja je bila glavni interni revizor u vrijeme Milke i Bose a sad jahac magle,koja je prodala sve svoje prve saradnike zarad svoje fotelje.

Sassa
21.04.2022-20:03 20:03

Tako je , ja sam nakon mnogo godina rada morao da napustim banku i otpremnina mi je mnogo manja od kredita koji imam u banci. Sandra,a posebno korumpirani Sef mreze su me ucjenjivali i prijetili ako ne potpisem raskid ugovora. Neka bude srecan sto je dobio samo otkaz, treba da ga stigne pravda…

Majja
21.04.2022-20:07 20:07

Inace, Kovac je bio ljubavnik direktorice irf koja ga je preko Vesti postavila u srpski Montenegro Work

Manja
21.04.2022-20:11 20:11

Ivan Vucinic je mala maca za Maju Krstic,koja je bila glavni interni revizor u vrijeme Milke i Bose, a sada je jahac magle koja je prodala sve svoje prve saradnike zarad svoje fotelje

M
21.04.2022-21:35 21:35

Ivan Vucinic je jedini izvrsni direktor koji u tok postavci vrijedi, ostalo nije ni za komentar

Borko
21.04.2022-22:26 22:26

Neka Tamaš provjeri bonus koji je Sandra dobila prije stupanja na dužnost i podijelila sa Majom putem Ckb go o tome prica cio grad…. preporuka provjeriti na taj nacin smanjite troskove banke i pokrij te minuse.

Alibaba i 40 razbojnika
21.04.2022-23:22 23:22

Mala, podla i opasna mačka. Maca u CKB menadžmentu nema ne zavaravajte se! Svi su jednako otimali koristeći položaj. Glavni Vučinićevi dobavljači i saradnici su sopstvena IT firma i ostale “renomirane” firme njegovih ljudi sa kojima otima bančine pare. Uz sve to i maltretiranje ljudi, naročito inženjera kojima je nadređen, iz golog straha za položaj

Lea
22.04.2022-05:47 05:47

Nije cudo onda kako se drsko i nekulturno ponasa osoblje banke prema nama obicnim klijentima koji se smrzavamo, kisnemo ili pecemo na suncu za svoja mjesecna primanja, a oni polako bez zurbe i nervoze, vidi se da radi sta ko hoce i moze im se.

Blic
22.04.2022-17:48 17:48

Je li taj bivsi šef mreze Goran Lakic zvani Prda?

Banka
23.04.2022-20:58 20:58

Provjerite Rozajca Dalibora u sve je umijesan