Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Čirgić demantovao ministra: Spajićeva računica neodrživa

Čirgić je poručio je da nije tačna tvrdnja ministra Spajića da je poslanik DPS Jevto Eraković obmanuo javnost već da je tačno kada Eraković kaže da računuca Ministarstva finansija nije održiva.

Bivši direktor Fonda za zdravstvo Sead Čirgić u izjavi za CdM osvrnuo se na današnje izlaganje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića vezano za povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, u Skulštini Crne Gore.

Čirgić je poručio je da nije tačna tvrdnja ministra Spajića da je poslanik DPS Jevto Eraković obmanuo javnost već da je tačno kada Eraković kaže da računuca Ministarstva finansija nije održiva.

“U odgovoru na poslaničko pitanje poslanika dr Erakovića, ministar Spajić saopštio je da će povećanje zarada da bude 12,5 odsto u bruto iznosu, odnosno 30-40 odsto u neto iznosu, te da Eraković ne razumije ili obmanjuje javnost kada kaže da nije planirano dovoljno sredstava budžetom za 2022. Činjenica je da je plan za bruto zarade za 2021. godinu, 120 miliona eura i da je za isplatu decembarskih zarada zaposlenim u zdravstvu neophodno obezbjediti dodatnih devet miliona , odnosno za bruto zarade u 2021., je potrebno 129 miliona. Činjenica je i da je plan budžeta za zarade zaposlenim u zdravstvu za 2022. 132 miliona eura. Činjenica je da se planirano povećanje od 12,5 odsto bruto, odnosno 30-40 odsto neto ne može realizovati sa tri miliona dodatnih sredstava u odnosu na potrebna sredstva za 2021. godinu”, istakao je Čirgić.

Da to nije moguće, dodaje on, govori činjenica da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja izračunalo da im je za to povećanje potrebno 14 miliona, a vidimo da u suštini predloženim planom obezbjeđuje samo tri miliona eura.

“Nažalost, ni ta računica Ministarstva finansija nije tačna jer su bruto povećanje od 12,5 odsto radili na pogrešnoj osnovi od 120 miliona eura, što je plan za 2021. kako je Ministarstvo finansija dobilo da treba 14 miliona dodatno. Neophodno je bilo raditi procjenu potrebnih sredstava za zarade na stvarnu osnovu od 129 miliona eura koliko će iznositi zarade u 2021. godinu, što znači da je potrebno obezbijediti kao što sam ranije tvrdio više od 20 miliona dodatnih sredstava, a ne 14 miliona, u odnosu na plan za 2021”, istakao je Čirgić.

Ipak, poručuje Čirgić, biće da dr Eraković nije taj koji obmanjuje javnost i da, iako mu ekonomija nije struka, u pravu je kada kaže da računica Ministarstva finansija nije održiva.

“Na kraju, nije sporno da ukoliko se usvoji budžet za 2022., zaposleni u zdravstvu će imati povećanje zarada od 30 modsto već da nije planirano dovoljno sredstava za to povećanje i da će opet u budžet faliti sredstava za isplatu zarada. Dakle, sporna je finansijska održivost povećanja. Ukoliko se nije znalo kako planirati sredstva za zarade u 2021. godini, kada fali devet miliona eura, sada bi trebalo planirati na bazi činjenica”, zaključio je Čirgić u izjavi za CdM.

Izvorcdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve