Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Čin dobre volje košta ToMontenegro hiljadu eura dnevno

''ToMontenegro mi se obratio sa zahtjevom da im se iznajmi hangar, na šta sam pristao iz dva razloga. Prvi je solidarnost, a drugi to što o tom hangaru treba brinuti, a to zahtijeva novac'', istakao je Radifković.

ToMontenegro platio je 4.000 eura za četvorodnevno korišćenje hangara Vektre aviation u stečaju prošle sedmice, kazao je Pobjedi stečajni upravnik Miomir Radifković.

On je naveo da je državnoj avio-kompaniji fakturisao korišćenje hangara po cijeni od 1.000 eura dnevno, te da su oni to uredno platili.

“ToMontenegro mi se obratio sa zahtjevom da im se iznajmi hangar, na šta sam pristao iz dva razloga. Prvi je solidarnost, a drugi to što o tom hangaru treba brinuti, a to zahtijeva novac”, istakao je Radifković.

Pobjeda je početkom sedmice objavila fotografije na kojima se vidi avion državne avio-kompanije, registarskih oznaka AOB-40, parkiran u hangaru Vektre aviation. Mehaničari ToMontenegra na njemu su vršili radove kako bi ga osposobili za redovan saobraćaj.

Tada su iz ToMontenegra, na pitanje Pobjede jesu li ugovorili iznajmljivanje hangara, kazali da im je on ustupljen na kratko.

“Hangar je korišćen u kratkom periodu prošle sedmice kao čin dobre volje, usljed hitnih dodatnih tehničkih pregleda i testiranja”,  pojasnili su tada u ToMontenegru, izbjegavši odgovor na to jesu li i po kojoj cijeni iznajmili hangar.

Radifković kaže da ovo nije prvi put da ToMontenegro koristi hangar Vektre aviation, te da su to već radili u julu.

”Oni su hangar ukupno koristili 12 dana, od čega osam dana u julu, a četiri u oktobru”, istakao je stečajni upravnik.

Hangar Vektre aviation nalazi se na podgoričkom aerodromu i izgrađen je 2007. godine za potrebe avio- kompanije koju je 2005. osnovao Bojan Brković, sin biznismena Dragana Brkovića. Površina hangara je 2.100 kvadrata.

Kompanija je u julu 2014. završila u stečaju zbog duga od 1,38 miliona eura CKB banci.

Radifković je naglasio da Brković, koji se trenutno nalazi u zatvoru, nema nikakve veze sa izdavanjem hangara To

Montenegru jer odluke o upravljanju imovinom donosi isključivo stečajna uprava.

Na posljednjem oglasu stečajnog upravnika iz novembra 2019. godine hangar Vektre aviation prodavao se za 3,2 miliona eura, sa VIP terminalom i pratećom opremom.

Inače je finansijski direktor To Montenegra Nemanja Vuksanović, sin bivšeg direktora KAP-a Danila Vuksanovića, koji je blizak Brkovićima, a jedno vrijeme je radio u Vektri.

Izvršni direktor ToMontenegra Predrag Todorović je 1. juna ove godine ponudio stečajnoj upravi MA 25.000 eura mjesečno za usluge održavanja vazduhoplova i 15.000 eura za zakup hangara, alata i druge imovine. Ponuda je poslata istog dana kada je Air Montenegro ozvaničio početak letjenja i njom je Todorović povećao cijenu zakupa hangara sa prvobitno ponuđenih 9.700 na 15.000 eura, što je i dalje, kako se vidi, znatno ispod realne cijene. Tim prije, što zakup za hangar ulazi u stečajnu masu iz koje bi trebalo da bivši radnici te kompanije naplate barem dio svojih potraživanja.

Osim hangara, Todorović je u zakup tražio kontejner i kompresor, magacin sa alatnicom, prostor nadstrešnice na vojnoj platformi, kao i prostor nadstrešnice za agregate, IT opremu hangara i objekta ,,stari toranj“, te vozila ,,reno klio“, ,,reno trafik“, ,,reno kangu“, ,,dačija doker“ i traktor ,,solis“.

Menadžment ToMontenegra i stečajna uprava MA više puta su razgovarali o poslovno-tehničkoj saradnji, a ToMontenegro je pripremao i nacrte ugovora koji nijesu potpisani.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve