Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Cijene u hotelima i restoranima rašće u skladu s poskupljenjem hrane i energenata

Kako je navela, članovi tog tijela konstantno prate trendove, procijenjuju rizike i oprezno pristupaju svakom uvećanju cijena usluga. Podsjetila je da nedovoljno oporavljena turistička privreda Crne Gore ulazi u novu krizu, koja je može dodatno destibilizovati

Hotelijeri i ugostitelji uvećaće cijene usluga u skladu sa poskupljenjima ključnih životnih namirnica i energenata, kazala je za Gradski portal sekretarka odbora Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanja Marković. Ona je podsjetila kako je sam smještaj već skuplji za pet do 15 odsto, a ostaje i rizik otkazivanja rezervacija zbog ratnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Kako je navela, članovi tog tijela konstantno prate trendove, procijenjuju rizike i oprezno pristupaju svakom uvećanju cijena usluga. Podsjetila je da nedovoljno oporavljena turistička privreda Crne Gore ulazi u novu krizu, koja je može dodatno destibilizovati.

Naime, prognoze ukazuju kako će se ljudi ovog ljeta teže odlučivati na putovanja zbog dešavanja u Ukrajini. Članovi Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG još početkom marta su se sastali sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i saglasili da je potrebna hitna reakcija kako bi se našla alternativa ruskom i ukrajinskom emitivnom tržištu.

„Turistički privrednici intenziviraju marketinške i promotivne aktivnosti prema tržištima Centralne i Zapadne Evrope – Češka, Poljska, Rumunija, Mađarska, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, zatim regiona, te Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata kreirajući nove i atraktivnije turističke ponude. Pandemija koronavirusa nam je pokazala da nije dobro oslanjati se samo na nekoliko tradicionalnih tržišta, već se mora intenzivnije raditi na diversifikaciji i produženju sezone“, dodala je Marković.

S ozbirom na to da ovogodišnji budžet NTO CG predstavlja samo 32 odsto onog iz 2019, ovaj značajno manji iznos predstavlja „otežavajaću okolnost za brze, intenzivne i kvalitetne marketinške aktivnosti i promocije prema važnim tržištima“. Zbog toga smatra neophodnim dodatnu koordinaciju aktivnosti sa resornim ministarstvom, nacionalnom avio-kompanijom „To Montenegro“ (koji prevozi pod imenom „Air Montenegro“) i turističkom privredom.

Hrana i sokovi skuplji 15 odsto

Prema informacijama kojima raspolaže PKCG, cijene smještaja su uvećane od pet do 15 odsto u odnosu na prvobitni plan, ali cijene aranžmana koji su do sada prodati ili rezervisani ostaće iste. Marković podsjeća i na to da su, prema podacima Monstata, potrošačke cijene za hranu i bezalkoholna pića u februaru bile veće za 2,3 odsto u odnosu na januar.

Takođe, prema zvaničnom indeksu potrošačkih cijena iz februara ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, hrana i bezalkoholna pića su poskupjele 13,1 odsto. Kako nam je pojasnila, uvećani su i ostali troškovi koji utiču na poslovanje i formiranje cijena, kao što su zarade, struja, komunalne usluge, voda, nafta i benzin, gas, potrošni materijal…

„Iz analize kretanja nabavnih cijena hrane i gasa u hotelima od marta prošle do istog mjeseca ove godine, u kojoj je obuhvaćeno 200 najznačajnijih artikala u ugostiteljstvu, evidentno je prosječno provećanje cijena od 15 odsto. Pojedine cijene imaju i mnogo veći rast od prosječnog, kao što su: gas – za 75 odsto, ulje – za 100 odsto, brašno – za 40 odsto“, rekla je ona i izrazila dodatnu zabrinutost trendom inflacije.

Još više novca za zarade

Marković kaže da su planirani budžeti hotela u dijelu troškova za zarade ove godine uvećani za deset do 15 odsto, i to zbog korigovanja složenosti poslova – što je posljedica primjene programa „Evropa sad“. Napominje da jednom dijelu hotela tek predstoje izmjene ovih koeficjenta, i to onih koji imaju sezonske radnike.

„Uz rast svih troškova, poseban izazov za ugostitelje predstavlja uvećanje planiranih troškova za zarade, koji su u prethodnom periodu većinom bili registrovani na minimalce. Jedan broj ugostitelja koji je – uz mjere podrške – tokom pandemije uspio da očuva radnu snagu, zbog uvećanja svih troškova poslovanja odlučuje se na smanjenje broja zaposlenih. Kada je riječ o poslovanju turističkih agencija, uz uvećanja troškova za zarade izazov predstavlja i uvećanje troškova za gorivo i prevoz“, dodala je Marković i precizirala kako podaci Monstata ukazuju na značajna poskupljenja i u ovom dijelu.

Neizvjesna sezona

Prošla godina je ulila veliku nadu svima koji rade u turizmu i ugostiteljstvu, ali i pratećim djelatnostima poput saobraćaja i trgovine. Sagovornica Gradskog portala podsjeća kako ostvareni promet iz 2021. predstavlja potvrdu uspješnosti prošlogodišnje ljetnje turističke sezone. U poređenju s rekordnom 2019. godinom, broj turista dostigao je 63 odsto 1,7 miliona, a noćenja 68 odsto ili 9,9 miliona. Prihodi su dostigli 69 odsto onog iz uporedne godine i iznosili su 754,1 miliona eura.

„Najviše dolazaka protekog ljeta ostvarili su gosti iz regiona – 55 odsto, dok su turisti iz Rusije i Ukrajine imali 21 odsto noćenja ili oko dva milona. Nažalost, zbog neizvjesne dužine oružanog sukoba u Ukrajini sa snažnim posljedicama na privredna dešavanja u Evropi, teško je predvidjeti tok sezone i nastavak oporavka turističke privrede“, istakla je ona.

Marković kaže kako su rezervacije za predsezonu bile dobre, ali je sa eskalacijom sukoba „došlo do usporavanja i zastoja“. Navodi da su, za sad, otkazane samo rezervacije sa ruskog i ukrajinskog tržišta. Međutim, postoji potencijalni rizik otkazivanje i onih za goste iz država koje se graniče s Ukrajinom i Rusijom – upravo zbog rata i izbjegličke krize.

„Svi se, ipak, nadamo da će se ratna dešavanja brzo okončati, a zadatak turističke privrede je da se pripremi – sa uvjerenjem da ćemo ostvariti sve planirane aktivnosti. Nadamo se i da će nadležne institucije imati razumjevanja za složenu situaciju u turističkom kompanijama, te da će prevazilaženje krizne situacije, kao i eventualne mjere podrške privredi, donositi u konsultaciji sa turističkom privredom“, rekla je Marković, ali i potcrtala da upravo sektor turizma i putovanja ima potencijal za brzi oporavak kako bi ponovo bio „ključni dio nacionalne ekonomije i njenog održivog razvoja“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve