Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Cijene skaču samo dva dana nakon ruske suspenzije sporazuma o izvozu žitarica

Cijena pšenice je porasla za 5,7 odsto, na 8,77, za tri četvrtine bušela (26,49 litara). Cijene kukuruza jutros su porasle za 2,6 odsto, na 6,98 dolara, za četvrtinu bušela (8,75 litara), a soje za 0,6 odsto, na 14,09 dolara, za četvrtinu bušela

Samo dva dana nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, cijene pšenica i kukuruza počele su da skaču, pokazuju podaci sa Čikaške berze.

Cijena pšenice je porasla za 5,7 odsto, na 8,77, za tri četvrtine bušela (26,49 litara). Cijene kukuruza jutros su porasle za 2,6 odsto, na 6,98 dolara, za četvrtinu bušela (8,75 litara), a soje za 0,6 odsto, na 14,09 dolara, za četvrtinu bušela.

„Ovo podražava rast cijena pšenice i kukuruza. Cijene su porasle, a da li će i dalje rasti zavisiće od razvoja situacije“, rekao je jedan trgovac sa sjedištem u Singapuru.

Evidentno poskupljenje nije jedino od čega svijet strahuje. Ovaj potez Rusije doveo je u pitanje i isporuku stotina hiljada tona pšenice Africi i Bliskom istoku. Doveden je u pitanje i izvoz ukrajinskog kukuruza u Evropu. Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina saopštile su da rade na obnavljanju sporazuma o izvozu žitarica, kojim je inače planirano da danas iz ukrajinskih luka krene 16 brodova.

Rusija tvrdi da se povukla zbog napada na Krim

Inače, ovaj sporazum je postignut uz posredovanje UN-a i dio je dogovora zvaničnika Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a u Zajedničkom koordinacijskom centru o kretanju brodova sa žitaricama kroz Crno more i njihovu provjeru.

Od jula je omogućio izvoz više od 9,5 miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve