Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Cijene nafte porasle iznad 114 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela je juče popodne bila viša 1,12 USD i iznosila je 114,28 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,33 dolara višoj cijeni od 105,85 dolara, prenosi Hina.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 114 dolara, podstaknute strahovanjima da bi vodeće ekonomije svijeta u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja (G7) mogle dodatno ograničiti izvoz ruske nafte i gasa.

Na londonskom tržištu cijena barela je juče popodne bila viša 1,12 USD i iznosila je 114,28 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,33 dolara višoj cijeni od 105,85 dolara, prenosi Hina.

Na kraju prošle sedmice raspoloženje na tržištu obilježio je strah od recesije nakon podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), budući da pad ekonomske aktivnosti znači i smanjenu potražnju za naftom.

U ponedjeljak je te strahove zasjenilo tijesno snabdijevanje, posebno s obzirom na nastojanja zapadnih vlada da sankcijama smanje ruske prihode od nafte.

Čelnici G7 okupili su se na sastanku u Njemačkoj, a na dnevnom redu biće i visoke cijene energije i moguća alternativa ruskim energentima.

“Britanski, francuski, američki, njemački, italijanski i kanadski čelnici konstruktivno razgovaraju i o mogućem ograničenju cijena ruske nafte”, rekao je izvor u njemačkoj Vladi.

Prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) je pokazala da bi višak u ponudi ove godine mogao pasti s 1,4 miliona na milion barela dnevno, prema izvještaju koji je Reuters dobio na uvid.

Libija je već u ponedjeljak objavila da će zbog nereda koji su rezultirali smanjenom proizvodnom možda biti prisiljena da obustavi izvoz iz zaliva Sirta.

Značajniji rast cijena zakočila su očekivanja veće američke proizvodnje nakon što je specijalizovana kompanija Baker Hughes objavila da su američke naftne kompanije prošle sedmice neto aktivirale deset novih bušotina.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica na kraju prošle sedmice iznosila 112,35 dolara, što znači da je porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve