Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Cijena nafte noćna mora svjetskih tržišta – 130 dolara bo barelu

Nakon što je prošle nedjelje porasla za 21 odsto, evropska nafta Brent je jutros nastavila uspon usled rizika da će Sjedinjene Države i Evropa uvesti sankcije na izvoz ruske nafte

Grozničava nastojanja kupaca na globalnim tržištima nafte da obezbijede dovoljne količine ovog energenta zbog straha od potencijalne nestašice izazvala je danas eksploziju cijena “crnog zlata”.

Nakon što je prošle nedjelje porasla za 21 odsto, evropska nafta Brent je jutros nastavila uspon usled rizika da će Sjedinjene Države i Evropa uvesti sankcije na izvoz ruske nafte.

Na ranom azijskom trgovanju, cijena Brenta je porasla za 18 procenata ili za 11,84 dolara, na 129,8 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI ojačala za 10,29 dolara na 126 dolara, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati cijene na naftnim tržištima u realnom vremenu.

“Ako Zapad zabrani veći dio ruskog izvoza energije, to bi bio veliki šok za globalna tržišta”, kaže glavni ekonomista Američke banke (BofA) Itan Haris, prenosi Rojters.

Procjenjuje da bi gubitak od 5,0 miliona barela iz Rusije mogao da dovede do udvostručenja cijene nafte na 200 dolara po barelu i do smanjenja svjetskog ekonomskog rasta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve