Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Centralna banka: Na snazi ostaje mjera koja omogućava restrukturiranje kredita

Savjet Centralne banke Crne Gore ( CBCG) donio je Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem, koja će se primjenjivati od 01. januara

Savjet Centralne banke Crne Gore ( CBCG) donio je Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem, koja će se primjenjivati od 01. januara 2022. godine, a kojom se, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i ekonomskim trendovima, revidiraju važeće mjere te Banke, usmjerene ka smanjenju negativnih posljedica uticaja pandemije, saopšteno je iz CBCG.

“Na snazi ostaje mjera koja omogućava restrukturiranje kredita korisnicima kredita – fizičkim licima kojima je, kao posljedica negativnog uticaja zarazne bolesti COVID 19, prestao radni odnos, smanjena zarada više od 10 odsto ili im nije isplaćena neto zarada više od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva u skladu sa ovom odlukom. Do daljnjeg će važiti i mjera zabrane isplate dividende akcionarima banaka (osim u vidu akcija)”, navedeno je u saopštenju.

S obzirom da 31. decembra 2021. godine ističe ranije usvojena makroprudenciona mjera koja se odnosila na ciljano ograničenje rasta neobezbijeđenih gotovinskih kredita fizičkih lica, dodaje se, Savjet je danas donio Odluku o makroprudencijalnim mjerama koje se odnose na kredite koje kreditne institucije odobravaju fizičkim licima.

Kako su naveli iz CBCG, ovom odlukom se na još godinu dana produžava primjena pomenute makroprudencione mjere.

“Prethodno je izvršena analiza trendova kretanja neobezbijeđenih gotovinskih kredita, na osnovu koje je utvrđena potreba produžetka njene primjene, uz određene korekcije. Pored postojećih kriterijuma, Odlukom se uvodi i kvalitativni kriterijum kojim se dozvoljava da banke koje sprovode dobre prakse odobravanja gotovinskih neobezbijeđenih kredita fizičkim licima, odnosno imaju nizak udio nekvalitetnih kredita u ovom segmentu kredita (3,5 odsto), mogu odobravati gotovinske neobezbijeđene kredite ili ugovarati produženje roka otplate iz osnovnog ugovora sa rokovima dužim za dvije godine u odnosu na rokove utvrđene Odlukom (osam godina za kredite sa prvobitno utvrđenim rokom otplate od šest godina, odnosno deset godina za kredite sa prvobitno utvrđenim rokom otplate od osam godina)”, dodaje se u saopštenju.

U cilju ispunjavanja obaveza koje proističu iz Zakona o kreditnim institucijama, a koji će se primjenjivati od 1. januara 2022. godine, napominju iz CBCG, Savjet je donio Odluku o obračunu i iskazivanju efektivne kamatne stope na kredite i depozite i Odluku o sadržaju i načinu vođenja registra pružalaca finansijskih usluga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve