Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

CEGAS: Pozdravljamo odluku da Tužilački savjet raspravlja o ”šljunku”

Raduje činjenica, kako navode u saopštenju, da je predlog za usvajanje ovog pitanja, da bude dio današnje sjednice, jednoglasno prihvaćen, što, smatraju oni, ''može dati nadu da će u što boljoj mjeri doći do rasvjetljavanja ovakvih slučajeva''

Centar za građanske slobode (CEGAS), pozdravlja inicijativu člana Tužilačkog savjeta, Steva Muka, da se Tužilačkom savjetu , dostavi dokumentacija od strane nadležnih tužilaštava, kako specijalnog tako i viših tužilaštava, u dijelu predmeta koji se tiču problema eksploatacije šljunka, s obzirom na značaj ovog pitanja, kako u pravosuđu, tako i u javnosti, saopštila je ta nevladina organizacija.

Raduje činjenica, kako navode u saopštenju, da je predlog za usvajanje ovog pitanja, da bude dio današnje sjednice, jednoglasno prihvaćen, što, smatraju oni, “može dati nadu da će u što boljoj mjeri doći do rasvjetljavanja ovakvih slučajeva”.

“Raspravljaući o inicijativi kolega iz Akcije za ljudska prava, o načinu primjene Strategije za istraživanje ratnih zločina Državnog tužilaštva Crne Gore od 2021-2022.godine, članovi će podrobno razmotriti na koji način će dati svoj doprinos u dijelu zakonskih ograničenja, zbog osjetljivosti samih postupaka”, dodaju iz CEGAS-a.

Iz te NVO navode da je TS je i danas raspravljao da li je dužan ispitivati djelotvornost istrage, prilikom odlučivanja po pritužbama.

“Mišljenja članova su bijela podijeljena. U slučaju “Grujičić”, dva člana Komisije za odlučivanje po pritužbi, smatrala su da se TS, tj.Komisija za odlučivanje po pritužbi, ne mogu baviti ispitivanjem djelotvornosti istrage, dok je treći član TS i Komisije, smatrao da se o djelotvornošću istrage treba baviti, s obzirom na Zakon o Državnom tužilaštvu , gdje je jasno predviđeno da Državno tužilaštvo svoju funkciju vrši na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora”, obrazložili su iz CEGAS-a.

CEGAS smatra da sve  dileme TS nastaju i iz razloga potrebe izmjene krovnog Zakona o Državnom tužilaštvu Crne Gore, koji će, kako ocjenjuju, “pratiti uslađenost podzakonskih akata”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve