Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

CEDIS: U septembru najniži gubici ikad izmjereni u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore

Gubici su prethodnog mjeseca svedeni na 8,90 odsto , što je za 1,09 odsto niže u odnosu na isti period prethodne godine, pri povećanju preuzete energije od 6,5 odsto

U septembru je ostvareno umanjenje gubitaka i ostvaren najniži nivo ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore. Naime, gubici su prethodnog mjeseca svedeni na 8,90 odsto , što je za 1,09 odsto niže u odnosu na isti period prethodne godine, pri povećanju preuzete energije od 6,5 odsto.

“Kako smo i obećali, postižemo odlične rezultate. Dakle, i pored kontinuiranog povećanja potrošnje uspijevamo da umanjimo gubitke i na taj način ostvarimo uštede koje su od izuzetne važnosti imajući u vidu situaciju na tržištu energenata. Važno je da crnogorska javnost shvati da je fokusiranost na smanjenju gubitaka jedini konstruktivan odgovor u uslovima nezapamćenih turbulencija na tržištu energenata i da upravo u tom pravcu djelujemo i postižemo rekorde”, kazali su iz CEDIS-a.

CEDIS je intenzivnim radom na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje, gubitke na mreži sveo na rekordno niski nivo od 11,54 odsto, čime je umanjena i ukupna količina električne energije potrebna za pokrivanje gubitaka i za period januar – septembar ostvarena ušteda od oko 3,3 miliona eura (prema prosječnim cijenama po kojima je u navedenom periodu CEDIS plaćao električnu energiju).

Aktuelni procenat gubitaka od 11,54 odsto za devet mjeseci tekuće godine je za 0,53 odsto niži u odnosu na isti period prethodne i to uz povećanje potrošnje električne energije za četiri odsto.

Neophodno je naglasiti, radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata, da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka. Zahvaljujući sprovedenim aktivnostima postignuto je suprotno kretanje, odnosno ostvarene su rekordno niske vrijednosti gubitaka, a da je pritom od početka godine zaključno sa poslednjim danom septembra preuzeto 2.185.279,330 kWh, što je za četiri odsto više u odnosu na energiju koja je preuzeta tokom istog perioda prethodne godine.

“Javnost je potrebno podsjetiti i na nelegalnu gradnju koja decenijama unazad bespovratno devastira prostor gotovo svih crnogorskih opština, a istovremeno devastira i elektrodistributivnu mrežu jer podrazumijeva nelegalna priključenja, samim tim i gubitke na mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata i nezapamćenih skokova cijena opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje. Ponavljamo da borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku tužilačkih i sudskih organa, kao i policije, koja za sada nije dovoljna i dosledna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatramo da postignuti rezultati imaju posebnu vrijednost”, zaključili su iz CEDIS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rekordno niski gubici u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore - Energija Balkana
14.10.2022-09:03 09:03

[…] Izvor: Aktuelno […]