Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS: U oktobru rekordno nizak gubitak, ostvarene milionske uštede

U odnosu na 2021. godinu ostvarena je ušteda od 16.059 MWh električne energije, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi 4,4 miliona eura

CEDIS je intenzivnim radom na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje i u oktobru ostvario rekordno nizak nivo gubitaka na mreži od 10,35 odsto, što je čak 2,18 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz te kompanije.

Kako su naveli, kontinuiranim aktivnostima, za period januar – oktobar stepen gubitaka sveden na 11,44 odsto, čime je umanjena i ukupna količina električne energije, potrebna za pokrivanje gubitaka. Naime, u odnosu na 2021. godinu ostvarena je ušteda od 16.059 MWh električne energije, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi 4,4 miliona eura.

Ukoliko se podaci uporede sa nivoom gubitaka od 12,59 odsto, koliko je ostvareno od januara do oktobra 2020. godine, ušteda iznosi 27.512 MWh električne energije, čija je aktuelna cijena 7,6 miliona eura.

“U okolnostima nezapamćene, globalne krize energenata, zahvaljujući aktivnostima na terenu, uspjeli smo da za deset mjeseci uštedimo oko 16 hiljada MWh, što je na nivou ukupne oktobarske potrošnje opština Nikšić i Plužine. Uštede su još veće ukoliko se uporede sa gubicima u sistemu iz 2020. godine. Dakle, da CEDIS nije djelovao u pravcu otkrivanja neovlašćenih aktivnosti na mreži, trošak za nabavku navedenih količina električne energije išao bi na teret kompanije, odnosno ne bi bio naplaćen od korisnika. U aktuelnim uslovima, kada se nedostajuće količine električne energije na tržištu nabavljaju po značajno višoj cijeni od one koju plaćaju domaćinstva i privreda, svaki neovlašćeno preuzet kilovatsat predstavlja ozbiljan udar na sistem. Zato smo i odlučni u namjeri da te radnje otkrijemo i sankcionišemo”, istakao je rukovodilac Sektora za mjerenje, Vaso Zeković.

Podaci dodatno dobijaju na značaju ukoliko se ima u vidu da je procenat gubitaka od 11,44 odsto za deset mjeseci tekuće godine za oko 0,7 odsto niži u odnosu na isti period prethodne i to uz povećanje potrošnje električne energije od 3,6 odsto.

“Trošak za pokrivanje gubitaka u sistemu koji pada na teret kompanije u najvećoj mjeri je posledica nelegalne gradnje koja decenijama unazad devastira prostor, a istovremeno i elektrodistributivnu mrežu. Nelegalna gradnja podrazumijeva nelegalna priključenja, samim tim i gubitke na mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima nezapamćene krize na tržištu energenata i nestabilnosti na tržištu opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje. Ponavljamo da borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku tužilačkih i sudskih organa, kao i policije, koja za sada nije dovoljna i dosledna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatramo da postignuti rezultati imaju posebnu vrijednost”, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve