Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS: U održavanje mreže uloženo oko 200 hiljada eura

Kako su dodali, na distributivnu mrežu je tokom septembra priključeno 396 novih korisnika

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 204.711.089 kWh električne energije, što je sedam odsto više u odnosu na energiju preuzetu tokom istog perioda prethodne godine. Najviše električne energije, oko 35 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja (Region 2) – saopšteno je iz CEDIS-a.

”Očitano je ukupno 402.675 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u septembru realizovale 1.844 intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 199 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, na distributivnu mrežu je tokom septembra priključeno 396 novih korisnika.

”Tokom septembra na primarnoj mreži su okončani 660 hiljada eura vrijedni projekti, od čega je najviše sredstava izdvojeno za opremu i radove u trafostanici 35/10 kV „Gorica A“. U toku su i pripreme za izvođenje 190 hiljada eura vrijednih radova na montaži dva nova transformatora 8MVA u trafostanici 35/10kV „Igalo“. Takođe, u toku su i radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35kV „Guke-Mataruge“, za koju CEDIS izdvaja oko 500 hiljada eura, a nakon koje će kvalitet mreže i stabilnost napajanja za veći dio pljevaljske opštine biti na značajno višem nivou. Završeni su i radovi na izgradnji trafostanice 10/0,4 kV “br.1 – nova” (prema DUP-u “Konik – Stari Aerodrom III”) i izmještanje trafostanice 10/0,4 kV “IV (Stanovi-nova)” sa uklapanjem u mrežu na Žabljaku. Vrijednost ovih projekata je oko 235 hiljada eura”, ističe se u saopštenju.

Iz CEDIS-a navode da je prethodnog mjeseca na području Crne Gore ugrađeno 421 novo, elektronsko brojilo.

”Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 339 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 429 hiljada korisnika na području Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve