Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS: Priprema za primjenu najsavremenijih rješenja iz oblasti daljinskog upravljanja mrežom.

Iz ove kompanije ističu da Crnogorski elektrodistributivni sistem planira implementaciju dva značajna projekta, koji podrazumijevaju primjenu najsavremenijih rješenja iz oblasti daljinskog upravljanja mrežom

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović i predstavnici Instituta “Mihajlo Pupin”- Automatika iz Beograda, sastali su se u petak, kako bi definisali dalje korake u pravcu realizacije ugovorenih obaveza za konsultantske usluge za implementaciju projekta SCADA, saopšteno je iz CEDIS-a.

Kako su saopštili, ugovor za pružanje konsultantskih usluga sa „IMP – Automatika“ potpisan je u oktobru 2018. i do sada je u potpunosti realizovana prva faza ugovora, odnosno analiza postojećeg stanja i resursa sa izradom koncepcije sistema i investicionog ulaganja.

“Konkretni koraci sa „IMP – Automatika“ dogovoreni su u dijelu organizacije i vođenja tenderskog postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju SCADA sistema, imajući u vidu da postupak objavljen krajem 2019. nije uspješno okončan”, navode u saopštenju.

Iz ove kompanije ističu da Crnogorski elektrodistributivni sistem planira implementaciju dva značajna projekta, koji podrazumijevaju primjenu najsavremenijih rješenja iz oblasti daljinskog upravljanja mrežom.

“Riječ je o implementaciji SCADA sistema za daljinsko upravljanje 35 kV i 10 kV mrežom i softvera za analizu i praćenje prekida u distributivnom sistemu (ISSCEDIS). SCADA sistem podrazumijeva daljinski nadzor i upravljanje elementima distributivnog sistema, što znači da će se na jednom mjestu u realnom vremenu objedinjavati sve informacije iz sistema, uz mogućnost daljinskog uključivanja/isključivanja bilo kojeg elementa sistema na području Crne Gore. Primjena ove tehologije će u značajnoj mjeri doprinijeti smanjenju beznaponskih pauza u slučaju poremećaja na mreži, kao i povećanju kvaliteta napajanja električnom energijom i značajno boljoj interakciji sa korisnicima”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve