Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS: Počelo izvođenje radova u okviru Projekta AMM – proširenje treće faze

''U ovaj fazi, za razliku od prethodnih kada je to bilo u nadležnost izvođača radova, CEDIS će sopstvenim snagama rekonstruisati niskonaponske mreže'', dodaju u saopštenju

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) danas je otpočeo sa izvođenjem radova na realizaciji proširene III faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije (AMM). Projektom se planira izmjestiti i ugraditi 20 hiljada novih brojila.

“Nakon uspješno realizovane I, II i III faze AMM projekta, u okviru kojih je ugrađeno preko 338 hiljada „pametnih“ brojila, CEDIS je 2021. godine u cilju unapređenja sistema mjerenja pokrenuo postupak javne nabavke AMM projekat – proširenje treće faze – Mjerači električne energije: Partija 1 – Izvođenje radova i Partija 2 – Isporuka opreme”, saopšteno je iz te kompanije.

Ugovor za izvođenje radova je potpisan sa konzorcijuma MEZON-REGIOCOM, nakon čega se krenulo sa aktivnostima, pa su pored usvojenih procedura, Dinamičkog plana izvođenja radova i Plana inspekcija do danas obavljene 4.759 inspekcije na 90 traforeona kojima su obuhvaćena 4.759 korisnika.

“U ovaj fazi, za razliku od prethodnih kada je to bilo u nadležnost izvođača radova, CEDIS će sopstvenim snagama rekonstruisati niskonaponske mreže”, dodaju u saopštenju.

Tako Projekat, pored ugradnje brojila, podrazumijeva i rekonstrukciju mjernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje odgovara i može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje električne enrergije.

“Na ovaj način, osigurana je i dodatna bezbjednost mjernog mjesta i bezbjednost korisnika, a efekti ovog projekta se višestruko pozitivno odražavaju na cjelokupni distributivni sistem kroz povećanje pouzdanosti i sigurnost u napajanju električnom energijom. Takođe, novim sistemom daljinskog mjerenja utroška električne energije je značajno povećana preciznost mjerenja potrošnje, a mogućnost subjektivne greške prilikom očitavanja brojila svedena na minimum”, objašnjavaju iz CEDIS-a.

Nova brojila omogućavaju automatizovano, jednostavnije i brže mjerenje potrošnje, čime se postiže bolja kontrola isporuke i utroška, te praćenje naponskog nivoa na elektrodistributivnoj mreži, dok je korisnicima omogućen precizan uvid u trenutno stanje potrošnje.

“Realizacija ovog, za CEDIS strateškog projekta, doprinijela je transformaciji elektrodistributivne mreže u modernu i energetski efikasniju”, zaključuju iz te kompanije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve