Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

CEDIS: Ne može se uticati na odluku REGAGEN-a o nivou utvrđenih cijena struje

Kako su saopštili iz kompanije, CEDIS kao vlasnik distributivne infrastrukture preko koje se vrši distribucija električne energije je energetski subjekat čije poslovanje je strogo regulisano, u skladu sa Zakonom o energetici

REGAGEN utvrđuje a ne odobrava regulatorni prihod i cijene za korišćenje mreže, tako da CEDIS ne može uticati na odluku REGAGEN o visini odobrenog regulatorno dozvoljenog prihoda, pa samim tim ni na nivo utvrđenih cijena, osim u dijelu dostave dokumentacije koju zahtijeva Agencija, saoštili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) a povodom najavljenog mogućeg poskupljenja struje od 1. januara naredne godine.

Kako su saopštili iz kompanije, CEDIS kao vlasnik distributivne infrastrukture preko koje se vrši distribucija električne energije je energetski subjekat čije poslovanje je strogo regulisano, u skladu sa Zakonom o energetici.

“Nadzor i kontrolu rada energetskog subjekta vrši Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) u čijoj je isključivoj nadležnosti određivanje trajanja regulatornog perioda i utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema”, naveli su iz CEDIS-a.

Obaveza CEDIS-a, po njihovim riječima, je da podnese zahtjev i dostavi svu potrebnu dokumentaciju na osnovu koje REGAGEN utvrđuje cijene.

“CEDIS je ispunio svoju zakonom propisanu obavezu i dostavio svu dokumentaciju na osnovu koje je REGAGEN preliminarno utvrdila ili bolje reći još uvijek utvrđuje, pošto je postupak u toku, regulatorno odobreni prihod i cijene korišćenja mreže za naredni regulatorni period”, dodaju iz CEDIS.

Dakle, kako pojašnjavaju, REGAGEN utvrđuje a ne odobrava regulatorni prihod i cijene za korišćenje mreže, tako da CEDIS “ne može uticati na odluku REGAGEN o visini odobrenog regulatorno dozvoljenog prihoda, pa samim tim ni na nivo utvrđenih cijena, osim u dijelu dostave dokumentacije koju zahtijeva Agencija”.

“Vjerujemo da je Agencija, pri analizi dostavljene dokumentacije od strane CEDIS-a, kao i pri utvrđivanju visine RDP i cijena, vodila računa o ravnoteži interesa CEDIS-a kao energetskog subjekta od vitalnog značaja za državu kao cjelinu sa jedne strane i interesa domaćinstava i drugih krajnjih korisnika sa druge strane, pri tome imajući u vidu globalnu energetsku i ekonomsku krizu”, zaključuju iz CEDIS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve